Kandidat SDP-a
1.1k

Eldin Mijoč želi postati načelnik Kaknja: Moramo reći stop stranačkom zapošljavanju

Klix.ba
Kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) BiH za načelnika Kaknja Eldin Mijoč rekao je kako će, ukoliko bude izabran za općinskog načelnika, definitivno reći stop stranačkom zapošljavanju i ucjenama djece za radna mjesta.

Na pitanje koji su razlozi i kako je došlo do kandidature na prijevremenim izborima za načelnika Općine Kakanj, Mijoč je odgovorio da su se njegova interesovanja za društveni život i politička dešavanja pojavila već u gimnazijskim danima, kada je bio učesnik mnogobrojnih omladinskih okupljanja i djelovanja kroz udruženja građana.

"Konkretniji pomak u političkom smislu doživio sam 2004. godine kada su me Kakanjci i Kakanjke izabrali za općinskog vijećnika. Tada sam bio najmlađi izabrani vijećnik u BiH, a zahvaljujući našim sugrađanima od tada sam sudionik svih saziva općinskih vijeća. Ono što mi daje snagu da budem kandidat i zbog čega sam se prihvatio ovog izazova je moja porodica. Ne želim da budem roditelj čija će djeca doživjeti kakanjsku sudbinu da moraju napustiti ovaj naš grad, jer ovdje nemaju perspektivu. Želim poštenim radom i poštenim odnosom prema narodnim parama da Kakanj učinimo mjestom u kojem mladi žele da žive, da obradujemo i njih i njihove roditelje njihovim ostankom u ovom gradu. Kada sam svoj program rada koji nosi naziv 'Pošteno, bez straha, za razvoj i o(p)stanak' predstavio drugim političkim strankama, dobio sam i njihovu podršku, tako da u ove izbore idem s više kakanjskih stranaka", rekao je Mijoč.

Mijoča smo pitali i zbog čega misli da je upravo on pravi izbor za načelnika Općine Kakanj te koji su njegovi glavni aduti i reference. Kako kaže, po profesiji je pravnik, a pravnici kroz svoj cijeli život uče o državi i pravu, o pravdi i nepravdi, vrlo jasno uočavaju probleme te pravedno i realno reaguju na izazove.

"Političko iskustvo sam stekao kroz svojih 17 godina aktivnog političkog djelovanja, moji nastupi u javnosti su odmjereni, realni i usmjereni u rješavanje nagomilanih problema naših sugrađana. Imao sam privatni biznis koji sam vodio tri godine i iskusio gotovo sve probleme s kojima se svakodnevno susreću naši privrednici. Poljoprivrednik sam i vlasnik zasada lješnjaka i oraha na površini većoj od tri hektara te jasno znam probleme poljoprivrednika. O mom poštenju i pravednosti neka govore drugi, a ja s pravom mogu reći da razumijem svakog studenta koji u pocijepanim pantalonama i poderanoj odeći ide na ispit, jer sam i ja tako studirao", kazao je Mijoč.

On je dodao da razumije svakog nezaposlenog jer je i sam radio na dnevnice i zarađivao za školovanja, kao i svakog roditelja, jer je i sam roditelj.

"Razumijem svakoga čiji su dijete ili brat napustili ovu državu jer sam i ja kao dječak ostao bez brata koji je otišao u inozemstvo (tada sam izgubio brata). Razumijem svakog roditelja koji je svoje dijete otpratio u drugu državu, jer sam godinama gledao suze svojih roditelja za bratom. Razumijem svakog bolesnog Kakanjca, jer su i mene ljekari četiri puta proglasili mrtvim. Razumijem svakog privrednika, svakog poljoprivrednika, svakog demobilisanog borca, porodicu šehida i ratnog vojnog invalida. Znam da svima treba pomoć i prihvatam se ove uloge kako bih se pošteno i bez straha borio za razvoj i o(p)stanak u Kaknju", rekao je Mijoč.

Što se tiče prioriteta u radu, ukoliko mu birači ukažu povjerenje, kandidat SDP-a navodi da namjerava raditi na tome da kakanjski dom zdravlja učini najboljim domom zdravlja u BiH, zadrži ljekare da ostanu raditi u Kaknju, ukine participacije koje plaćaju pacijenti te da svakom Kakanjcu koji je izgubio pravo na liječenje to pravo vrati.

"Analizirati okolinske dozvole kakanjskih operatera, staviti pod kontrolu zagađenje zraka i rad kakanjskih operatera, raziviti sistem daljinskog grijanja, osigurati svakom selu pitku vodu i izgraditi kanalizaciju, asfaltirati put do svakog sela, osigurati udžbenike kakanjskim učenicima, pravednije rasporediti sredstva za sport i plaćati članarinu za svako kakanjsko dijete sportskim klubovima, a ne da roditelji plaćaju djeci članstvo u klubovima", rekao je Mijoč.

Jedan od ključnih problema u Bosni i Hercegovini jeste zapošljavanje mladih osoba. Tim povodom Mijoča smo pitali i šta planira poduzeti kada je riječ o zapošljavanju mladih ukoliko pobijedi u utrci za općinskog načelnika.

"Prije svega mislim i želim jasno da kažem stop stranačkom zapošljavanju! Stop ucjenama kakanjske djece za radna mjesta! Želim relaksirati odnose u ovom gradu, građani moraju živjeti bez straha, da slobodno mogu iznijeti svoja mišljenja a da ih neki šef na njihovom poslu ne opominje po političkoj direktivi. Želim nastaviti sve pozitivne trendove u podsticaju razvoja poduzetništva i obrta. Moj kabinet će biti otvoren 24 sata za svakog kakanjskog privrednika i svakog sugrađanina koji ima želju i ideju za razvoj poduzetništva, sredstva iz budžeta ću usmjeravati u podsticaj otvaranja radnih mjesta, formirati fond za beskamatno finansiranje razvoja poduzetništva, formirati poljoprivrednu zadrugu i pokrenuti planski kakanjsku poljoprivredu, otkupljivati viškove poljoprivrednih proizvoda naših Kakanjaca i isplatu vršiti istog dana te tako stati u zaštitu svakog kakanjskog poljoprivrednika. Želim se pošteno i bez straha boriti za razvoj i o(p)stanak u ovom našem gradu", zaključio je Mijoč.