{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Elbaradei: Dodatna pomoć razvoju sarajevskog kliničkog centra

F
24.4.2008. u 17:26
0
0
Elbaradei: Dodatna pomoć razvoju sarajevskog kliničkog centra
0
Elbaradei: Dodatna pomoć razvoju sarajevskog kliničkog centra
Foto: AP
Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAFA) Mohamed Elbaradei izrazio je danas zadovoljstvo opremom, uvjetima, stručnošću osoblja i načinom na koji Klinički centar Univerziteta Sarajevo brine posebno o pacijentima koji boluju od raka, te izrazio spremnost Agencije na čijem je čelu za nastavak suradnje u nabavci opreme i edukaciji stručnjaka.
Agencija već dugo surađuje s KCUS-om, a u današnjem susretu s generalnim direktorom te medicinske ustanove prof. dr. Farisom Gavrankapetanovićem i njegovim suradnicima Elbaradei je istaknuo da KCUS ima tehnologiju potrebnu za preventivno djelovanje i liječenje oboljelih od raka i drugih vrsta oboljenja.

"Agencija je spremna da podupla naše napore u suradnji s KCUS-om i pružimo dodatnu pomoć da bi ta medicinska ustanova i BiH nastavila proces razvoja", kazao je Elbaradei. On je naglasio da se suradnja obično odnosi na pomoć u tehnologiji i edukaciji kadrova.

Generalni direktor KCUS-a Gavrankapetanović naglasio je značaj Elbaradeove posjete toj medicinskoj ustanovi posebno razgovor sa šefovima organizacionih jedinica koje su sponzorstvom i edukacijom direktno vezane za Međunarodnu agenciju za atomsku energiju. Elbaradei je danas posjetio Institut za onkologiju, Institut za radiologiju, a informiran je i o radu Instituta za nuklearnu medicinu KCUS-a.

"Razgovarali smo o porastu broja malignih oboljenja u BiH i shodno tome zamolili smo Elbaradeja da nam pomogne u nabavci novog lineranog akceleratora koji mislimo zamijeniti na mjestu starog aparata", kazao je prof. Gavrankapetanović.

BiH nema registar za rak za BiH, a prema registru KCUS-a približavamo se broju od gotovo tri hiljade novoregistriranih slučajeva godišnje u KCUS-u. Registar je uveden 1998. godine i tad je registrirano oko 2.300 novoregistriranih slučajeva godišnje u KCUS-u.

Posjeta KCUS-u upriličena je u okviru boravka generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohameda Elbaradeia BiH, a u njegovoj pratnji danas je bio zamjenik gradonačelnice Josip Jurišić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: