BiH
0

Elbaradei: Dodatna pomoć razvoju sarajevskog kliničkog centra

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAFA) Mohamed Elbaradei izrazio je danas zadovoljstvo opremom, uvjetima, stručnošću osoblja i načinom na koji Klinički centar Univerziteta Sarajevo brine posebno o pacijentima koji boluju od raka, te izrazio spremnost Agencije na čijem je čelu za nastavak suradnje u nabavci opreme i edukaciji stručnjaka.

Agencija već dugo surađuje s KCUS-om, a u današnjem susretu s generalnim direktorom te medicinske ustanove prof. dr. Farisom Gavrankapetanovićem i njegovim suradnicima Elbaradei je istaknuo da KCUS ima tehnologiju potrebnu za preventivno djelovanje i liječenje oboljelih od raka i drugih vrsta oboljenja.

"Agencija je spremna da podupla naše napore u suradnji s KCUS-om i pružimo dodatnu pomoć da bi ta medicinska ustanova i BiH nastavila proces razvoja", kazao je Elbaradei. On je naglasio da se suradnja obično odnosi na pomoć u tehnologiji i edukaciji kadrova.

Generalni direktor KCUS-a Gavrankapetanović naglasio je značaj Elbaradeove posjete toj medicinskoj ustanovi posebno razgovor sa šefovima organizacionih jedinica koje su sponzorstvom i edukacijom direktno vezane za Međunarodnu agenciju za atomsku energiju. Elbaradei je danas posjetio Institut za onkologiju, Institut za radiologiju, a informiran je i o radu Instituta za nuklearnu medicinu KCUS-a.

"Razgovarali smo o porastu broja malignih oboljenja u BiH i shodno tome zamolili smo Elbaradeja da nam pomogne u nabavci novog lineranog akceleratora koji mislimo zamijeniti na mjestu starog aparata", kazao je prof. Gavrankapetanović.

BiH nema registar za rak za BiH, a prema registru KCUS-a približavamo se broju od gotovo tri hiljade novoregistriranih slučajeva godišnje u KCUS-u. Registar je uveden 1998. godine i tad je registrirano oko 2.300 novoregistriranih slučajeva godišnje u KCUS-u.

Posjeta KCUS-u upriličena je u okviru boravka generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohameda Elbaradeia BiH, a u njegovoj pratnji danas je bio zamjenik gradonačelnice Josip Jurišić.