{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Ekstremni stavovi ne odražavaju stvarno stanje'

S
12.10.2009. u 15:28
0
4
'Ekstremni stavovi ne odražavaju stvarno stanje'
0
'Ekstremni stavovi ne odražavaju stvarno stanje'
Protesti građana Sarajeva (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Organizacijama civilnog društva NVO altruista "Svjetlo" uputilo je inicijativu za potpisivanje mirovne peticije kojom će se pokazati da ekstremni stavovi manjine, potaknuti posljednjim događajima u Širokom Brijegu, ne odražavaju stvarno stanje i mišljenje u državi.
Umjesto izvještaja sa sportskog događaja, sa ulica Širokog Brijega stigla je užasna slika tragedije, huliganstva i nasilja", stoji u oblazloženju incijative. "Potom su nastale raznorazne verzije događaja, međusobne optužbe i odbacivanje odgovornosti, pojedinci su javno istraživali, optuživali, iako im to nisu kompetencije a površno znaju o događajima. Niti za njih nema odgovornosti, osim moralne. Pojedini su tragediju jedva dočekali i počeli izjednačavati građane Sarajeva i Širokog Brijega sa huliganima, nasilnicima, događaju dali dimenziju nacionalnog sukoba, prizivali krvavu 1992. godinu, a Bosnu i Hercegovinu nazvali 'zemljom baruta'. Neki su prizivali paniku. Osjetila se nesigurnost. Potom novi, pojedinačni incidenti, srećom pravovremene reakcije policije i odgovornih građana."

Izvršni direktor NVO "Svjetlo" Haris Čaušević ističe kako je u susjednim zemljama ovoj tragediji data etiketa međunacionalnog sukoba, te su huligani i vinovnici događaja, pojedinci trenutno zaboravljeni.

U prijedlogu inicijative predlaže se koordinirano, sa drugim mrežama, u gradovima Bosne i Hercegovine, pruži prilika građanima BiH da potpišu mirovnu peticiju koja sadrži izraze žaljenje porodici Puljić i svima koji su stradali jer su se našli na krivom mjestu u krivom trenutku, osude huliganstvo i nasilje, osude sve izjave i događaje koje izazivaju nacionalnu netrpeljivost i ugrožavaju osnovna ljudska prava, zatraže da nadležni organi sprovedu istragu, identifikuje i imenuje vinovnike, koji će shodno nedjelu koje su počinili biti kažnjeni maksimalnim kaznama, izjavu da se huligani, nasilnici ne mogu identifikovati kao građani Sarajeva i Širokog Brijega, te izjavu da se huligani, nasilnici ne mogu identifikovati kao navijači.

"Predlažem da se prikupljeni potpisi uruče predstavnicima lokalnih zajednica Grada Sarajeva i Općine Široki Brijeg. Uz samu inicijativu, ukoliko mreža odluči napraviti društvenu akciju, stavljam na raspolaganje da NVO altruista "Svjetlo" bude organizator potpisivanja peticije u Sarajevu", naveo je Čaušević.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: