Upozorenje
36

Ekstremne vrućine u BiH donose mogućnost požara, građani moraju biti oprezni

Piše: A. K.
Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dolaskom vala ekstremnih vrućina na područje Bosne i Hercegovine stvorila se i veća mogućnost za aktiviranje novih požara. Federalna uprava civilne zaštite (FCUZ) je u pripravnosti, spremni su odgovoriti izazovima koji im se nameću, a građanima se savjetuje da budu posebno oprezni prilikom paljenja vatre na otvorenom.

Proteklih dana na području Hercegovine zabilježeno je nekoliko manjih požara koji su brzim intervencijama lokalnih vatrogasaca ugašeni.

Dva požara i dalje aktivna

Znatno složenije stanje je na području općine Livno, odnosno na planini Dinari, te u Bosanskom Grahovu gdje je zbog nepristupačnosti terena koji su minirani gašenje vatre otežano.

"Ova dva požara smo tokom vikenda i jučer gasili helikopterima, jer se nalaze u minskim poljima. Ne možemo im prići i gasiti ih sa zemlje, a ukoliko bi došlo do njihovog širenja izvan minskog polja, onda bi ih dočekali vatrogasci", izjavio je za Klix.ba direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.

Pojašnjavajući detaljnije stanje u Bosankom Grahovu, Solak je kazao da je jučerašnje djelovanje helikoptera Oružanih snaga BiH dalo rezultat pa je požar prilično smanjen, dok je na planini Dinari došlo do širenja vatre te će se danas navjerovatnije morati pristupiti gašenju iz zraka.

Solak pojašnjava da je odgovor u ovakvim i sličnim situacijama prije svega na lokalnoj zajednici, jer se tu razvijaju vatrogasne službe i jedinice za odbranu od požara.

"U slučaju da su iscrpljene sve mogućnosti na lokalnom i kantonalnom nivou, FCUZ je spremna da pomogne, ne samo za požare, nego i sve druge nesreće koje se mogu desiti, kao što su visok snijeg, poplava, potraga za unesrećenim na vodi, pod vodom, u ruševinama ili na klizištu... Mi imamo osposobljene ljude, ali odgovore moraju razvijati i lokalne zajednice", naglasio je Solak.

Odgovornije ponašanje u prirodi

U slučaju ekstremnih temperatura zraka, kojima svjedočimo ovih dana, Solak građanima savjetuje da poštuju savjete uposlenika zdravstvenih organizacija, ali i da se odgovornije ponašaju u prirodi, posebno ako rukuju vatrom.

"Posebno je važno obratiti pažnju na način paljenja vatre i svega onoga što je u našoj tradiciji kada se ode u prirodu. Mi možemo govoriti koliko god hoćemo da nešto ne treba raditi, ali naš narod će otići u prirodu i potpaliti roštilj te vrlo često to neće ugasiti, već otići kući. Naši sugrađani moraju znati da su to uzroci požara koji na kraju ugrožavaju živote i imovinu sugrađana, planine i pejzaže kojima se možemo pohvaliti. Prema prirodi se moramo odgovornije ponašati", naglasio je na kraju Solak.