BiH
3

Kvar i eksplozija na instalacijama kisika u bolnici u Zenici, jedna osoba povrijeđena

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U tehnološkoj nezgodi, koja se u utorak poslije 22 sata dogodila na Odjelu za anesteziju, intenzivnu njegu i terapiju bola Kantonalne bolnice Zenica, lakše je povrijeđen tehničar na održavanju boca s kisikom i instalacija.

Nezgoda se dogodila kada je došlo do eksplozije na instalacijama komprimiranog kisika zbog čega je uslijedilo nekontrolirano curenje kisika.

Zahvaljujući požrtvovanosti ovog radnika nije došlo do većeg kvara na instalacijima niti do opasnosti za osobe koje su smještene ili rade na ovom odjelu.

Svi pacijenti s ovog odjela odmah su premješteni na Odjel hirurgije, i njihovi životi nijednog trenutka nisu bili ugroženi.

Lakše povrijeđeni tehničar tokom pokušaja da zaustavi curenje kisika iz instalacije zadobio je opekotine po rukama i zbrinut je na Odjelu urgentne medicine Kantonalne bolnice, odakle je nakon što mu je ukazana pomoć, pušten na kućno liječenje.

Kako se službeno saznaje, sve instalacije su uredno atestirane od nadležne firme, koja je odmah angažovana da poduzme mjere da bi se instalacija ponovo pustila u rad.

Najverovatnije da je došlo do pucanja i oštećenja ventila na boci kisika, što je uzrokovalo ovaj kvar, a sličan slučaj se nedavno dogodio i na jednom odjelu Kliničkog centra u Sarajevu.

Istražne radnje o ovoj tehnološkoj nezgodi su u toku.