Nuklearna sigurnost
0

Ekspertski tim iz BiH danas na sastanku u Zagrebu povodom odlagališta na Trgovskoj gori

SRNA
Foto: Pixsell
Foto: Pixsell
Članovi Ekspertskog tima iz BiH razgovarat će danas sa predstavnicima Odsjeka za radijacionu nuklearnu sigurnost Sektora za zaštitu i spasavanje MUP-a Hrvatske o namjerama Zagreba da na Trgovskoj gori, u neposrednoj blizini granice sa BiH, grade odlagalište za taj otpad.

Član Ekspertskog tima Emir Dizdarević rekao je Srni da je sastanak sa predstavnicima ovog odsjeka predviđen u 11:00 sati u Zagrebu.

Ekspertski tim BiH jučer je u Zagrebu razgovarao sa delegacijom Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane "Krško".

"Nadam se da ćemo nakon ovih sastanaka imati više informacija o ovom projektu", rekao je Dizdarević, koji je i zamjenik direktora Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH.

Odlazak stručnjaka iz BiH u Hrvatsku dogovoren je nedavno na sastanku ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staše Košarca i ministra privrede i održivog razvoja Hrvatske Tomislava Ćorića.

Košarac je tada informisao hrvatsku stranu o jedinstvenom stavu nadležnih institucija na svim nivoima vlasti u BiH da je izgradnja spornog odlagališta u neposrednoj blizini granice neprihvatljiva.