IDDEEA
0

Ekspertska misija stiže u kontrolu do kraja godine

FENA
Ekspertska misija Evropske komisije (EC) za oblast identifikacionih dokumenata, najvjerovatnije, doputovat će u BiH do kraja godine, čim Evropska komisija izvrši tehničke pripreme.

To je najavljeno danas tokom sastanka šefa Delegacije Evropske komisije u BiH ambasadora Dimitrisa Kourkoulasa i zamjenika direktora Generalne direkcije za pravdu, slobodu i sigurnost EC-a Jeana- Louisa de Brouwera s direktorom IDDEEA-e Sinišom Macanom i šefom pregovaračkog tima BiH za liberalizaciju viznog režima Samirom Rizvom.

Na sastanku je razgovarano o napretku BiH u procesu liberalizacije viznog režima sa zemljama Evropske unije, pri čemu je Evropska komisija pozdravila početak izdavanja biometrijskih pasoša za građane BiH.

Rečeno je da će eksperti EC-a u BiH izvršiti uvid u rad organa koji učestvuju u lancu identiteta u BiH: sve općine u BiH, kantonalni MUP-ovi i MUPRS sa svojim organizacionim jedinicama u svim općinama, Javni registar Brčko Distrikta, Ministarstvo pravde FBiH, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS-a.

Misija EC-a će se uvidom u rad MUP-a i općine koju sami odaberu uvjeriti da li je smanjen rizik od zloupotreba u izdavanju dokumenata i vođenju matičnih knjiga te da li su usvojeni i da li se implementiraju edukacioni i antikorupcioni programi i u kojem obimu.

Na sastanku je izraženo uverenje da su svi organi u lancu identiteta u potpunosti spremni za posjetu eksperata te da svi provode mjere preporučene od BiH shodno zakonskim obavezama i u skladu sa svojim nadležnostima.

Također, naglašeno je da u ovom smislu ovi organi snose punu odgovornost za svoj rad, saopćeno je iz IDDEEA-e.