BiH
0

Ekspertni tim iz Tuzle ove godine ekshumirao 1.100 posmrtnih ostataka

FENA
Članovi tuzlanskog ekspertnog tima za ekshumacije u ovoj godini su ekshumirali oko 1.100 skeletnih ostataka. Planirali su ekshumaciju oko 1.500 posmrtnih ostataka, ali su dosta vremena ostavili na ekshumacijiama iz masovnih grobnica Zeleni Jadar, Budak i Kamenica 9, gdje su istovremeno bili i otežani uvjeti rada. U masovnoj grobnici Kamenica 9 na području općine Zvornik bili su skeletni ostaci 616 Bošnjaka, ubijenih nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine.

"Na ovoj grobnici radili smo skoro dva mjeseca i uspjeli smo završiti ogroman posao. I masovna grobnica Budak je bila većih dimenzija. Radili smo i na drugim manjim masovnim grobnicama i nekoliko pojedinačnih lokacija", kazao je Murat Hurtić, šef tuzlanskog tima za ekshumacije.

Tokom zime ekspertni timovi za ekshumacije neće raditi na terenu, nego će planirati ekshumacije za narednu godinu. Tempo i broj ekshumiranih skeletnih ostataka bit će približno kao i ranijih godina, između 1.000 i 1.500. Novca za posao neće nedostajati, kazao je Hurtić.