BiH
0

Ekspertni tim Evropske komisije u posjeti Općini Centar

FENA
Članovi ekspertnog tima Evropske komisije Silvia Colligs, Didier Vinolas, Jahannes Ludwig Hauck, Ladislav Kurti i Levante Komesz posjetili su Općinu Centar. Zadatak im je da procijene napredak Bosne i Hercegovine u ispunjavanju uvjeta iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima, saopćeno je iz Općine Centar.

Eksperte Evropske komisije, zajedno s predstavnicima Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH, Ministarstva pravde FBiH i Projekta pravne odgovornosti - GAP (Governance Accountability Project), primio je općinski načelnik Dževad Bećirević sa saradnicima.

Izrazio je zadovoljstvo što su eksperti Evropske komisije odlučili posjetiti Općinu Centar kao dobar primjer funkcioniranja lokalne vlasti.

Bećirević je naglasio da je liberalizacija viznog režima jedan od najznačajnijih projekata za građane BiH te da će kao načelnik dati svoj doprinos da bh. građani mogu što prije slobodno putovati kao i drugi u Evropi.

Prilikom posjete Općini Centar gosti su obišli Matični ured koji pruža više od milion usluga godišnje. Tamo su se informirali o radu sa strankama i proceduri izdavanja identifikacionih dokumenata i zaštite podataka, planovima inspekcijskog nadzora i edukaciji službenika i tehničkoj opremljenosti.

Članovi ekspertnog tima informirani su da je Općina Centar ispunila zadatke koje je po Mapi puta o viznoj liberalizaciji bila obavezna izvršiti do 1. marta