Vlasti RS-a upućen poziv
0

Eksperti UN-a uznemireni kriminalizacijom klevete u bh. entitetu Republika Srpska

T. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Eksperti UN-a za ljudska prava izrazili su zabrinutost zbog nedavnog usvajanja izmjena i dopuna Krivičnog zakona u bh. entitetu Republika Srpska kojima se ponovo kriminalizuje kleveta, uz rizik da se to negativno odrazi na slobodu izražavanja u Bosni i Hercegovini.

Istakli su da bi to moglo da doprinese negativnoj klimi u državi, te sve manjem građanskom prostoru u zemlji.

"Bosna i Hercegovina je dala dobar primjer u regionu dekriminalizujući klevetu prije 20 godina, pokazujući da se kleveta može i treba rješavati samo kroz građansko pravo. Ponovno uvođenje krivičnog djela klevete predstavlja veliki zastoj u uživanju prava na slobodu izražavanja, ne samo u entitetu Republika Srpska već i u cijeloj zemlji", kazali su stručnjaci.

Upozorili su da kriminalizacija klevete negativno utiče na stanje ljudskih prava, posebno na slobodan i inkluzivan politički diskurs, pravo na traženje, primanje i prenošenje informacija i slobodu štampe.

Usvajanje amandmana je u suprotnosti sa globalnim trendom dekriminalizacije klevete, uključujući i Evropu, gdje je nekoliko država članica Evropske unije i kandidata za članstvo ukinulo krivično djelo klevete ili je poduzelo korake ka njenom napuštanju.

Entitetski parlament RS-a usvojio je amandmane uprkos raširenim i jasnim pozivima protiv ovog nazadnog poteza, uključujući novinare, aktere civilnog društva i međunarodne organizacije i mehanizme za ljudska prava.

Eksperti su se prethodno obratili vlastima u Bosni i Hercegovini u martu 2023. godine, izražavajući zabrinutost zbog implikacija predloženih izmjena i pozivajući vlasti da ih ukinu.

"Iako konstatujemo povlačenje nacrta amandmana koji je za cilj imao kriminalizovanje uvrede, duboko žalimo što su vlasti u bh. entitetu RS-a odlučile da kriminalizuju klevetnički govor izricanjem novčanih kazni do 6.000 KM. Posebno smo zabrinuti da se zakonske odredbe mogu koristiti za utišavanje kritičnih glasova, uključujući novinare, branioce ljudskih prava i političku opoziciju", kazali su stručnjaci.

Na kraju se eksperti pozvali vlasti u RS-u da ukinu izmjene i osiguraju poštovanje prava na slobodu izražavanja.