Dokumenti pokazuju
3k

Ekskluzivno otkrivamo: Respiratori su nabavljeni po cijeni 80 hiljada KM po komadu!

A. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Portal Klix.ba došao je u posjed faksimila carinske deklaracije o plaćenim respiratorima iz Kine za koje je direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak ovlastio poljoprivredno gazdinstvo "FH Srebrena malina" TV voditelja Fikreta Hodžića, a kojem je za ovu nabavku plaćeno 10,5 miliona KM iz budžeta FBiH.

Prema zvaničnim podacima carinske deklaracije koje naš portal ekskluzivno objavljuje, za 80 respiratora, odnosno za pošiljku koju je u subotu na Aerodromu Sarajevo lično dočekao i premijer FBiH Fadil Novalić, plaćeno je 6.346.346 KM. Riječ je o iznosu bez PDV-a.

Prostom računicom se može ustanoviti da je jedan respirator koštao 79.329 KM po komadu (bez PDV-a).

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Treba naglasiti da nedostaje još 20 komada koji trebaju biti isporučeni. Ukoliko i oni budu isporučeni, 100 komada koje nabavlja Vlada FBiH bez PDV-a, analogno ovoj računici, košta 7.932.900 KM, a ukoliko se doda još 1.348.593 KM PDV-a dolazimo do brojke od ukupnog iznosa od 9.281.493 KM.

Napomene radi, kako stoji na carinskoj deklaraciji, u ovu cijenu su uključeni i troškovi transporta.

Inače, Vlada FBiH je za 100 respiratora za potrebe zdravstvenih ustanova u FBiH platila 10,5 miliona KM, pa se postavlja pitanje šta je sa razlikom većom od milion KM.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Premijer FBiH Fadil Novalić večeras se prvi put očitovao u vezi sa ovom nabavkom potvrdivši da je odluku potpisao Solak.

Almir Badnjević, doktor nauka iz područja biomedicinskog inženjerstva i ekspertnih sistema u današnjoj izjavi za Klix.ba sporni model respiratora uglavnom koristi kao "emergency", tačnije koristi se u hitnim slučajevima i hitnim kolima, te da se ne koristi na odjeljenjima intenzivne njege.

On je rekao da cijene takvih modela kreću od osnovnog modela od 3.000 dolara, do maksimalno 32.000 dolara.

Klix.ba je danas objavio faksimil dokumenta koji dokazuje da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH tek jučer izdala saglasnost poljoprivrednom preduzeću "F.H. Srebrena malina" za uvoz respiratora.

Također, kompanija koja se bavi poljoprivredom "Srebrena malina" dobila je dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva za uvoz respiratora, ali tek nakon što je direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak već direktno odabrao spomenutu firmu da obavi uvoz.