Istraživanje Valicona
185

Ekskluzivno objavljujemo: Povorku ponosa podržava trećina građana Sarajeva, većina je ipak protiv

S. H.
Većina građana Kantona Sarajevo ne podržava održavanje Povorke ponosa. Trećina građana podržava, a 2 posto namjerava aktivno podržati Povorku i biti učesnik. Rezultati su ovo istraživanja regionalne kompanije za marketing konsalting i istraživanje Valicon, koje Klix.ba ekskluzivno objavljuje.

Na pitanje "Da li podržavate održavanje Povorke ponosa" 58 posto građana Kantona Sarajevo odgovara negativno te smatra da se Povorka ne treba održati.

Kao glavni razlozi za takav stav navodi se da je "to nešto što je sramotno i bolesno" te da će “jedan takav događaj imati jako loš utjecaj na društvo, a naročito na mlade”.

Također, petina onih koji ne podržavaju održavanje Povorke ponosa navode da to nije adekvatan način traženja prava. Gotovo jednak procenat građana je izjavio da su njihova vlastita vjerska uvjerenja razlog izostanka podrške.

S druge strane, trećina građana Kantona Sarajevo (33%) podržava održavanje Povorke ponosa od kojih 2 posto ili približno 5.000 građana Kantona Sarajevo namjerava izaći i podržati pojedince LGBTIQ populacije koji se bore za veća prava u društvu. Borba za prava te sloboda izbora svakog pojedinca u društvu su ključni razlozi za takvo razmišljanje.

Gotovo 10 posto građana Kantona Sarajevo ima neutralan stav o ovom pitanju te se samim tim nisu jasno opredijelili za mišljenje po ovom pitanju.

Žene i mladi skloniji podršci

Žene su te koje su sklonije podržavanju, za razliku od muškaraca gdje gotovo 70% ne podržava održavanje Povorke ponosa. Kada se posmatraju dobne skupine, mlađa populacija od 18-34 godine je ta koja je najviše spremna aktivno podržati ovaj događaj (5% podržava i namjerava učestvovati u Povorci).

Osobe srednje životne dobi (35-49) su također nešto liberalnije u odnosu na populaciju 50-65 godina koja je najmanje sklona podržati Povorku ponosa.

Legalizaciju istospolnih brakova podržava svega 14 posto građana

Kompanija Valicon je ispitala i generalne stavove građana Kantona Sarajevo prema osobama homoseksualne orijentacije. Pa tako, polovina građana Kantona Sarajevo smatra da homoseksualne osobe ne bi trebale raditi u osnovnim školama kao nastavnici ili profesori dok 42% građana smatra suprotno. Dalje, 37% građana se slaže da je homoseksualnost nešto sa čime se ta osoba rađa.

Dvije trećine građana Kantona Sarajevo bi imalo poteškoće u prihvatanju činjenice da je član njihove bliže porodice homoseksualne orijentacije te gotovo podjednak broj smatra da diskriminacija LGBTQ populacije u BiH nije ozbiljan problem.

Većina građana (71%) smatra da Povorka ponosa nije adekvatan način izražavanja mišljenja i traženja prava za LGBTQ populaciju dok petina podržava takav način traženja prava. Kada je u pitanju legalizacija istospolnih brakova u većinskom omjeru građani to ne podržavaju.

Istraživanje je provedeno na ukupnom uzorku od n=410 ispitanika na području Kantona Sarajevo u periodu od 29. augusta do 02. septembra 2019. godine. Korištena metodologija u istraživanju jeste kompjuterski potpomognuto telefonsko anketiranje (CATI) na nacionalno – reprezentativnom uzorku građana Kantona Sarajevo. Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 5%.