BiH
3.2k

Ekskluzivne fotografije iz unutrašnjosti Arhiva BiH: Šteta je nenadoknadiva!

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U zgradu Predsjedništva BiH u kojoj je smješten Arhiv BiH još uvijek niko ne može ući. Portal Klix.ba došao je do fotografija unutrašnjosti bh. institucije koja čuva historijski materijal čija se vrijednost ne može mjeriti.

"Zamislite da vam je izgorio porodični album fotografija iz djetinjstva i koje više nikada ne možete vratiti. To se desilo sa depoima u Arhivu BiH", kaže na početku razgovora za portal Klix.ba Siniša Domazet, arhivista Arhiva BiH.

"Ovo je zajedničko blago, moje, vaše i onih koji su ga jučer zapalili. Nekako mi ispadosmo kolateralna šteta i na kraju smo svi izgubili", kaže naš sagovornik.

Tokom jučerašnjeg poslijepodneva stradao je depo Arhiva BiH sa najvrednijom građom.

"Tu se nalazi pretežno austrougarska građa, personalni dosjei, zbirke poklona i otkupa gdje su se nalazili prilično stari dokumenti. Problem je i to što se gasilo vodom pa je moguće da se voda slila i u donje depoe. Još uvijek ne znamo u kakvom su stanju", kaže Domazet.

Ugledni historičar i profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, te član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Dubravko Lovrenović, šokiran je i zabrinut zbog uništavanja arhivskih fondova čija vrijednost je neprocjenjiva.

"Zgrade, zidovi i namještaj se mogu popraviti, ali ako je tačno da je stradao veliki broj arhivske građe austrougarskog perioda, onda je to neprocjenjiva šteta. Ti fondovi se ne mogu vratiti i smatram da je to, sa stajališta zaštite kulturnog naslijeđa, najveća šteta", kaže Lovrenović za Klix.ba.

Dodaje da se za oštećenje nacionalnog spomenika, po zakonu se, može dobiti i do pet godina zatvora.

"Nedopustivo je oštećivati nacionalni spomenik bilo da je ciljano ili stihijski. Sudska instanca to mora procesuirati", naglasio je Lovrenović.

O stvarnoj šteti u Arhivu BiH znat će se više nakon uviđaja tužitelja čiji se dolazak očekuje tokom dana.