BiH
29

Ekshumacija kod Zvornika: Pronađeni prvi skeleti ubijenih nakon pada Srebrenice

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na području Kozluka, u opštini Zvornik, započela je ekshumacija posmrtnih ostataka stradalih žrtava bošnjačke nacionalnosti iz 1995. godine.

Na terenu su istražitelji Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, koji po nalogu postupajućeg tužioca direktno nadgledaju i vrše koordinaciju procesa ekshumacije.

Ekshumaciju su 4. decembra započeti pod nadzorom Tužilaštva BiH i do sada su iz primarne grobnice pronađeni prvi skeletni ostaci. Prema preliminarnim informacijama, radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti, ubijenim na lokalitetu Kozluka, nakon pada Srebrenice, u ljeto 1995. godine.

Uzeti posmrtni ostaci bit će transportovani u Komemorativni centar Tuzla, gdje će se obaviti i njihova identifikacija metodom DNK analize i utvrđivat će se identitet žrtava čiji su posmrtni ostaci pronađeni.

Nastavak ekshumacije trajat će i u narednim danima.

U procesu ekshumacije sudjeluju službenici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), ljekar specijalista sudske medicine, kao i policijski službenici PS Kozluk.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa svim institucijama uključenim u proces traženja i identifikacije nestalih osoba, nastavlja intenzivne aktivnosti na traženju nestalih osoba u svim krajevima Bosne i Hercegovine.