BiH
33

Ekonomsko socijalno vijeće KS jednoglasno podržalo ograničenje mandata direktorima škola

Klix.ba
S današnjeg sastanka Ekonomsko socijalnog vijeća KS (Foto: Press služba KS)
S današnjeg sastanka Ekonomsko socijalnog vijeća KS (Foto: Press služba KS)
Dva reformska zakona koja su trenutno u proceduri, Zakon o osnovnom obrazovanju i odgoju i Zakon o srednjem obrazovanju KS bila su tema današnje sjednice Ekonomsko socijalnog vijeća za područje Kantona Sarajevo.

O predloženim zakonskim rješenjima, koja uskoro trebaju biti razmatrana na Vladi i Skupštini Kantona raspravu je ovo Vijeće počelo na svojoj prethodnoj sjednici te danas zauzelo konačan stav. Socijalni partneri, predstavnici Vlade KS, sindikalnih organizacija i predstavnici poslodavaca jednoglasno su podržali stav o depolitizaciji obrazovanja kao i odredbe kojima se ograničavaju mandati direktora osnovnih i srednjih škola, navodi se u saopćenju Press službe KS.

To je bio stav i očitovanje sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja koji stoje na stanovištu da upravljanje i rukovođenje bude uređeno po jednakim principima za sve nivoe obrazovanja, od osnovnog do visokog.

Ekonomsko socijalno vijeće je podržalo i brojne sugestije poslodavaca u kojima su predstavnici realnog sektora predložili svoje aktivno uključivanje u realizaciji obavezne praktične nastave. Zakoni daju, kako ističu, u velikom broju slučajeva dobra rješenja, ali ključ realizacije ostaje na stvaranju realnih uslova za obavljanje praktične nastave.

Predsjednica ovog Vijeća, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Amela Dautbegović je naglasila da su neophodne mjere i modeli kako bi kod djece i mladih probudili interes i motiv da izaberu školovanje i zanimanje za koje znaju da ih sutra čeka posao u struci.

"Jedan od modela koji je ovdje prepoznat i podržan jeste aktivno uključivanje Službe za zapošljavanje KS i pokretanje programa gdje bi učenici srednjih škola, uz novčanu nadoknadu, mogli obavljati svoju praktičnu nastavu kod prijavljenih poslodavaca", istakla je Dautbegović te dodala da bi takav način približavanja dualnom sistemu školovanja sigurno dao višestruke rezultate i koristi.

Poslodavci su naglasili da bi svakako bilo korisno da se prije donošenja godišnje upisne politike napravi jasan presjek privrede u Kantonu Sarajevo, jer, kako ističu, svi imaju potrebu za osposobljenim kadrovima u svojim firmama, a na tržištu rada ih nema dovoljno.

Učesnici današnjeg sastanka složili su se da oba zakona trebaju u svom prilogu da imaju pojmovnike, to jeste dodatna obrazloženja pojedinih termina i izraza kako bi oni bili jasniji i razumljiviji. Očitovanje Ekonomsko socijalnog vijeća za područje Kanona Sarajevo će biti upućeno resornom Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih koji u konačnici predlaže ove zakone na utvrđivanje Vladi, a dalje prema Skupštini Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Press službe KS.