Delegati usvojili zakon
0

Ekonomski rat zbog zaštite domaće proizvodnje

Sarajevo-x.com
Prijedlog Zakona o zaštiti domaće proizvodnje, kojeg je jučer usvojio Dom naroda Parlameta Bosne i Hercegovine, izazvao je lavinu suprostavljenih mišljenja među političarima, ekonomistima te običnim građanima.

Zakon, čiji je predlagač bio Jerko Ivanković Lijanović, iz Narodne stranke Radom za boljitak, između ostalog definira vraćanje pune carinske tarife za uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Hrvatske i Srbije, kako bi se bh. tržište zaštitilo od prekomjernog uvoza.

Nakon usvajanja, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević oštro je reagovao kazavši kako time BiH krši odredbe Sporazuma CEFTA, te istakao da su susjedne zemlje već najavile kontramjere, u vidu zabrane uvoza određenih artikala iz naše zemlje.

Za usvajanje zakona, kojim se predviđa uvođenje carinske tarife za proizvode od mesa i mlijeko, voće, povrće, piće i alkohol, te druge proizvode koji se bescarinski uvoze iz susjednih država, glasali su bošnjački i srpski delegati, dok je pet delegata iz Kluba Hrvata u Domu naroda BiH bilo protiv.

Admir Kapo, predsjednik Udruženja ‘Kupujmo i koristimo domaće’ odlučno tvrdi da se radi o dobrom zakonu koji ne krši potpisane međunarodne sporazume.

“Jasno je da su zemlje u okruženju već najavile kontramjere, jer su shvatile da gube kolač u vrijednosti od 2,5 milijarde KM. Naime, zbog prekomjernog uvoza iz Hrvatske mi smo u deficitu milijardu i 700 miliona KM, a zbog uvoza iz Srbije naša držva je u minusu 800 miliona KM. Ove zemlje se bogate iz džepova naših građana, a žalosno je da se degati iz reda hrvatskog naroda koji dobijaju platu iz budžeta naše zemlje, a istovremeno lobirajaći i rade za interese druge države”, kazao je Kapo za Sarajevo-x.com, aludirajući na protivljenje hrvatskih delegata usvajanju ovog zakona.

Suprotno tvrdnjama ministra Zirojevića da kršimo Sporazum CEFTA-e, Kapo naglašava da se ne izlazimo iz okvira odredbi međunarodnih sporazuma.

“Bosna i Hercegovina je posljednja potpisala Sporazum CEFTA jer je tadašnji predsjedavajući Vijeća ministara Adnan Terzić tražio da se uvede klauzula, po kojoj možemo zabraniti prekomjeran uvoz proizvoda, kako bi zaštitili naše resurse. Ovim zakonom mi ne diskriminiramo Srbiju i Hrvatsku, već našu zemlju dovodimo u ravnopravan položaj sa njima”, zaključuje Kapo.