Predviđanja ekonomiste UniCredita
11

Ekonomski oporavak BiH u novoj godini bit će skroman

FENA
Glavni ekonomist UniCredita za jugoistočnu Evropu Hrvoje Dolenec predviđa skroman oporavak bh. ekonomije u 2013., izložen mogućem produbljivanju internih i eksternih rizika.

"Ekonomski trendovi su nepromijenjeni i u skladu s očekivanjima, jer postojeće unutarnje ekonomske slabosti u kombinaciji s oslabljenom potražnjom u Evropskoj uniji i susjednim zemljama u kontinuitetu nepovoljno utječu na ekonomsku aktivnost“, rekao je glavni ekonomist UniCredita za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu Hrvoje Dolenec povodom objave UniCreditove CEE Quarterly publikacije za prvo tromjesečje 2013. godine.

"Stoga je naša procjena promjene realnog BDP-a u 2012. godini već duže vrijeme na nepromijenjenom nivou od -0,9 posto. Za 2013. godinu zasad smo zadržali procjenu krhkog i sporog oporavka s realnim rastom BDP-a od 0,8 posto na cjelogodišnjem nivou i pritom se ne smiju zanemariti povećani rizici takvog scenarija", dodao je Dolenec.

Po njegovim riječima, s jedne strane, rizici se očituju u usporenim ekonomskih aktivnostima u najbližem regionalnom okruženju s kojima su i ekonomski odnosi najintenzivniji, a s druge strane rizik proizlazi iz slabe domaće potražnje uzrokovane visokim nivoom nezaposlenosti i padom realnog rasploživog dohotka.

Mjere fiskalne konsolidacije na svim nivoima vlasti i visoka otplata vanjskog javnog duga zasigurno će smanjiti doprinos javne potrošnje dinamici kretanja BDP-a, dok investicije u energetske projekte, autoputove i graničnu infrastrukturu mogu potaknuti oživljavanje ekonomskih aktivnosti u 2013., smatra Dolenec.

Ubrzo nakon odobrenja stand-by aranžmana u vrijednosti oko 800 miliona KM, odobrene su i povučene dvije tranše aranžmana u ukupnom iznosu od približno 240 miliona KM. U tom kontekstu treba navesti kako u sljedećoj godini otplata po prethodnom aranžmanu doseže vrijednost više od 320 miliona KM, a već u januaru na naplatu stiže više od 50 miliona KM.

Usvajanje budžeta na državnoj i entitetskim nivoima s mjerama koje osiguravaju održivost javnih finansija i poštivanje preuzetih obaveza trebalo bi dovesti do nešto nižih nivoa fiskalnog deficita u 2013. Imajući u vidu planirane dodatne otplate duga, te kroz stand-by aranžman utvrđeni proces eliminacije primarnog fiskalnog deficita do 2015., sa smanjenjem javnog duga do 2017., ova godina bi trebala bit obilježena početkom trenda postupnog pada udjela javnog duga u odnosu na BDP.

Poslije smanjenja u prvoj polovini 2012. godine ohrabrujući je znak značajno povećanje deviznih rezervi u trećem tromjesečju 2012. godine, čime je ojačana otpornost prema budućim cikličkim kretanjima u potražnji za devizama. U isto vrijeme, procjene kretanja inflacije ostaju umjerene i tek neznatno promijenjene u skladu s posljednjim kretanjima, a glavni činitelj u određivanju porasta potrošačkih cijena u ovoj godini, uz administrativno određene cijene, bit će kretanje cijena hrane.

Statističke promjene u obuhvatu tzv. "lohn poslova" gdje roba ne mijenja vlasnika, i umanjivanja njihovog doprinosa izvozu usluga povećao je procjenu deficita tekućeg računa bilance plaćanja na nivo 9,6 posto u odnosu na BDP u 2012.

U ovoj godini, unatoč očekivanom bržem rastu izvoza prema uvozu robe, više nego dvostruko veća vrijednost uvoza u odnosu na izvoz glavni je razlog zadržavanja visokog nivoa deficita tekućeg računa u odnosu na BDP.

Stalna poboljšanja i u cjelini potpuniji obuhvat stranih direktnih ulaganja, koja osim stjecanja značajnog inozemnog vlasništva uključuju i kredite stranih vlasnika svojim nefinansijskim tvrtkama u BiH, rezultiralo je povećanjem ukupnog nivoa inozemnih direktnih ulaganja, pa se očekuje kretanje ovih ulaganja na vrijednostima između tri i četiri posto BDP-a.

Nakon što je sredinom prošle godine Moody's poboljšao izglede kreditnog rejtinga iz negativnih u stabilne, poštivanje preuzetih obaveza prema MMF-u bit će ključno za zadržavanje postojećeg nivoa kreditnog rejtinga od obje bonitetne agencije (Moody's: B3 stabilan; S&P: B stabilan).

"Nedavna rekompozicija vlasti na državnom nivou i dogovor šest vladajućih stranaka trebao bi doprinijeti bržem odvijanju reformi, uprkos rizicima novih zastoja na entitetskim nivoima. Prethodni zastoji u provedbi reformi odgodili su podnošenje vjerodostojne aplikacije za stjecanje zemlje statusa kandidata EU, ali postoje dobri izgledi da se to dogodi u 2013.", zaključuje se u najnovijem broju UniCreditove CEE Quarterly publikacije.