BiH
0

Ekonomski fakultet nastavlja rad u Goraždu

FENA
Goražde
Goražde
Premijer Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Salem Halilović i dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Muris Čičić danas su potpisali ugovor o nastavku saradnje.

Riječ je o ugovoru za izvođenje dislocirane nastave u Goraždu na prvoj godini Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Današnje potpisivanje ugovora rezultat je dobre saradnje ovog kantona i Ekonomskog fakulteta. Kako je kazao dekan Muris Čičić, potpisivanje ugovora s prošlom a sada i s novom Vladom BPK-a, dokaz je da je riječ o ozbiljnom parneru o kojem Ekononomski fakultet razmišlja u kontinitetu.

-Uvidjeli smo da u Goraždu postoji značajan interes i potencijal za ovakvu aktivnost na obostrano zadovoljstvo. Ekonomski fakultet će učiniti sve da uvjeti studiranja u Goraždu budu jednaki onima u Sarajevu kao što je to bilo i u prošloj studijskoj godini. U ovoj planiramo upisati 60 studenata, a prijemni ispiti iz bosanskog i engleskog jezika te matematike bit će organizirani sredinom juna, kazao je Čičić. Dodao je da će se u obzir uzimati i uspjesi postignuti tokom školovanja u srednjoj školi.

Prema riječima premijera BPK-a Salema Halilovića na osnovu dosadašnje dobre saradnje Vlada Kantona nije imala dvojbi za potpisivanje ugovora za upis nove generacije studenata na prvu godinu Ekonomskog fakulteta u Goraždu. U te svrhe izdvojeno je 200.000 KM što sufinansira i resorno ministarstvo Kantona Sarajevo koje je i prošle godine učestvovalo u ovom projektu.

  • U skladu s interesovanjem goraždanskih maturanata Vlada BPK-a provodi i aktivnosti koje će rezultirati i početkom rada dislociranog odjeljenja u Goraždu Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a potpisivanje ugovora moglo bi se desiti već sljedeće sedmice. Najveći interes maturanata je za pravo i ekonomiju tako da želimo mladima Goražda omogućiti da studiraju u svom gradu po savremenim standardima visokog obrazovanja kakve ova dva fakulteta provode i u Sarajevu, kazao je premijer Halilović.

Do početka studijske godine Vlada BPK-a je u obavezi da osigura neophodne uvjete za oba fakulteta, što prema riječima premijera neće biti sporno. Za rad Ekonomskog i Pravnog fakulteta u Goraždu bit će izdvojeno oko 400.000 KM, a u oba odjeljenja upisano po 60 studenata.