{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ekonomski fakultet krši vjerske slobode studenata katolika i pravoslavaca?

S
2.4.2010. u 17:19
0
0
Ekonomski fakultet krši vjerske slobode studenata katolika i pravoslavaca?
0
Ekonomski fakultet krši vjerske slobode studenata katolika i pravoslavaca?
Foto: Sarajevo-x.com
Studenti Ekonomskog fakulteta katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti u ponedjeljak će, ukoliko ne žele propustiti rok, morati izaći na ispit iz predmeta Istraživanje marketinga kod profesora Emira Kurtovića. To što ispit pada na jedan od najvećih katoličkih i pravoslavnih blagdana Uskrs odnosno Vaskrs, nadležne na Fakultetu izgleda ne interesira.
Nekoliko studenata javilo nam se s upitom kome se mogu žaliti, jer im je na fakultetu samo rečeno kako oni ne odlučuju o terminima ispita već je to u nadležnosti MInistarstva obrazovanja. Pokušali smo dobiti informaciju na Fakultetu, ali osim što su nas "šaltali" sa PR službe na Studentsku službu i obratno, konkretnu informaciju ili komentar nismo dobili.

Kontaktirali smo potom Ured ombudsmana BiH za ljudska prava, gdje nam je rečeno da u ponedjeljak nije zvanični praznik, ali da se svim studentima mora garantirati sloboda vjerskog izražavanja, koja je u ovom slučaju vrlo vjerovatno prekršena.

"Svaka institucija koja onemogući studentima da obilježavaju vjerski praznik na šta imaju pravo, na taj način krši vjerske slobode, a kršenje vjerskih sloboda oblik je diskriminacije. Ukoliko studentima katolicima i pravoslavcima nije ponuđen drugi termin za ispit, onda se radi o kršenju vjerskih sloboda", kazala nam je Jasminka Džumhur, ombudsman za ljudska prava BiH.

Studenti koji su nas kontaktirali kažu kako će morati učiti i u nedjelju kada je prvi dan Uskrsa, te da će u ponedjeljak umjesto da budu kući sa porodicama, morati na ispit. Dodaju kako se zbog ovakvih stvari ne osjećaju ravnopravnim sa drugim studentima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: