{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ekonomski fakultet krši vjerske slobode studenata katolika i pravoslavaca?

S
2.4.2010. u 17:19
0
0
Ekonomski fakultet krši vjerske slobode studenata katolika i pravoslavaca?
0
Ekonomski fakultet krši vjerske slobode studenata katolika i pravoslavaca?
Foto: Sarajevo-x.com
Studenti Ekonomskog fakulteta katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti u ponedjeljak će, ukoliko ne žele propustiti rok, morati izaći na ispit iz predmeta Istraživanje marketinga kod profesora Emira Kurtovića. To što ispit pada na jedan od najvećih katoličkih i pravoslavnih blagdana Uskrs odnosno Vaskrs, nadležne na Fakultetu izgleda ne interesira.
Nekoliko studenata javilo nam se s upitom kome se mogu žaliti, jer im je na fakultetu samo rečeno kako oni ne odlučuju o terminima ispita već je to u nadležnosti MInistarstva obrazovanja. Pokušali smo dobiti informaciju na Fakultetu, ali osim što su nas "šaltali" sa PR službe na Studentsku službu i obratno, konkretnu informaciju ili komentar nismo dobili.

Kontaktirali smo potom Ured ombudsmana BiH za ljudska prava, gdje nam je rečeno da u ponedjeljak nije zvanični praznik, ali da se svim studentima mora garantirati sloboda vjerskog izražavanja, koja je u ovom slučaju vrlo vjerovatno prekršena.

"Svaka institucija koja onemogući studentima da obilježavaju vjerski praznik na šta imaju pravo, na taj način krši vjerske slobode, a kršenje vjerskih sloboda oblik je diskriminacije. Ukoliko studentima katolicima i pravoslavcima nije ponuđen drugi termin za ispit, onda se radi o kršenju vjerskih sloboda", kazala nam je Jasminka Džumhur, ombudsman za ljudska prava BiH.

Studenti koji su nas kontaktirali kažu kako će morati učiti i u nedjelju kada je prvi dan Uskrsa, te da će u ponedjeljak umjesto da budu kući sa porodicama, morati na ispit. Dodaju kako se zbog ovakvih stvari ne osjećaju ravnopravnim sa drugim studentima.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: