BiH
0

Ekonomske reforme moraju biti u vrhu prioriteta vlada u BiH

FENA
Ekonomske reforme moraju se vratiti u vrh prioriteta vlada u BiH, istaknuto je danas u Sarajevu na otvaranju konferencije čiji je cilj da se ekonomska pitanja nađu u centru javne debate u BiH.

Na konferenciji “Reformama i partnerstvom do održivog ekonomskog razvoja u BiH” koju je organizovao OHR/EUSR učestvuju politički zvaničnici, poslovni ljudi, predstavnici sindikata, potrošačkih udruženja i drugi.

Konferenciju su otvorili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH Miroslav Lajčak i šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas.

U uvodnom obraćanju Špirić je kazao da proces donošenja odluka u ekonomiji uvijek predstavlja izazov, posebno u državi kao što je BiH sa svojom kompleksnom strukturom organa vlasti.

Jedan od ključnih ciljeva konferencije, prema njegovim riječima, jeste predstavljanje institucionalizacije dijaloga između glavnih aktera ekonomskog života ove zemlje.

-Organi vlasti razumiju da pristup od viših nivoa ka nižim ne funkcioniše u ekonomiji. Na taj način dobijamo zakone koji se ne mogu provesti i pravila koja se ne mogu primijeniti, što rezultira poslovnom klimom koja ne pogoduje investicijama i uništava radna mjesta – naglasio je Špirić.

Za razliku od toga, kako je dodao, energičan dijalog između političara i glavnih aktera rezultira zakonodavstvom u ekonomiji koje može pratiti zahtjeve slobodnog tržišta koji se neprekidno mijenjaju, dovodi do propisa kojima se štite potrošači i stimuliše biznis i omogućava stvaranje poslovne klime koja privlači investicije i predstavlja otvaranje novih radnih mjesta.

-Zato vas danas pozivam da počnemo sa stvarnim dijalogom bez mnogo fraza i s puno praktičnih primjera koji dijalogu idu u prilog – istakao je Špirić.

Lajčak je u uvodnom obraćanju naglasio da su “reforme koje bi pomogle da se skromna poboljšanja u ekonomiji pretvore u puni ekonomski uzlet, bile najozbiljnija žrtva političkog ćorsokaka". To je problem, istakao je Lajčak, koji građani BiH ne trebaju imati.

On je dodao da je evropska budućnost ove zemlje vjerovatno najvažnije ekonomsko pitanje. S obzirom na geografski položaj BiH nema druge opcije nego da svoje trgovačke partnere traži dominantno u okviru Evropske unije.

Ekonomske reforme koje zahtijeva EU trebaju biti dio sopstvenog ekonomskog razvoja BiH, kazao je Lajčak. Očigledno je teško dogovoriti se o čisto političkim pitanjima, ali to ne znači da se ne može postići dogovor o praktičnim zakonima koji bi unaprijediti životni standard u zemilji.

Ekonomske reforme ne smiju biti na čekanju, naglasio je Lajčak.

Evropska komisija podržava vlasti u BiH da provedu ekonomske reforme koje trebaju doprinijeti povećanju stranih investicija, otvaranju novih radnih mjesta i smanjenju siromaštva, kazao je šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas.

On je naglasio da se u tom smislu mora brzo djelovati. Ne zato da bi se zadovoljio Brisel, kazao je, nego da bi zemlja ostvarila prosperitet u globalnom svijetu.

-EU ima ogroman potencijal da učini reforme efikasnim i manje bolnim - kazao je Kourkoulas.

Na posebnim panelima raspravlja se o ekonomskom potencijalu zemlje i stepenu njegove iskorištenosti, te preporukama u otvaranju novih radnih mjesta te smjernicama za ekonomski razvoj BiH u smislu utjecaja ekonomskih reformi i partnerstva na dinamiku rasta i zapošljavanja.

Predstavnici izvršne vlasti u BiH - tri premijera i gradonačelnik Brčko Distrikta učestvovat će u popodnevnoj sesiji kojom će predsjedavati visoki predstavnik u BiH.