{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ekolozi protiv gradnje malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska

F
FENA
22.1.2015. u 14:52
27
9
Ekolozi protiv gradnje malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska
27
Ekolozi protiv gradnje malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska
Iz banjalučkog Centra za životnu sredine najavili su danas da se građanskom inicijativom potpisivanja peticije, kojom se od Narodne skupštine RS traži donošenje zaključka da gradnja malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska nije od javnog interesa, nastavlja kampanja "Bitka za Sutjesku“.
Pozivaju građane i građanke da daju svoj glas za, kako je saopćeno, odbranu Nacionalnog parka Sutjeska.

Iz Centra su najavili da će se od 22. do 28.januara ove godine potpisivanje peticije provoditi na 12 lokacija u RS (Banja Luka, Foča, Prijedor, Prnjavor, Novi Grad, Bijeljina, Doboj, Čelinac, Gradiška, Mrkonjić Grad, Zelenkovac i Lopare).

"Gradnja hidroelektrana po Zakonu o nacionalnim parkovima je moguća samo ukoliko su iste proglašene javnim interesom. Zato je važno da se ovim planiranim hidroelektranama ukine neopravdano dodijeljen status javnog interesa. Nakon više od dvije godine kampanje, smatramo da je vrijeme da se građani i građanke izjasne po ovom pitanju", navela je Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu.

Sutjeska je, podsjećaju, najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini i jedno od biološki najraznovrsnijih područja u jugoistočnoj Evropi, čiji su biološki najvredniji dijelovi kanjoni i klisure Sutjeske i Hrčavke i strogi prirodni rezervat Perućica.

Đorđije Milanović iz organizacije "Arbor Magna“ ističe da se "struka, lokalna zajednica, civilni sektor i šira javnost oštro protive gradnji ovih hidroelektrana, ukazujući na dugoročne posljedice i ekonomsku neisplativost tog projekta“.

"Da li je moguće da 13 MW privatne investicije može da bude iznad osnovnih principa po kojima je osnovan taj nacionalni park prije više od 50 godina", upitao je on.

Kampanja "Bitka za Sutjesku“ je pokrenuta kao odgovor na planove za izgradnju malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska.

Investitor "Drina Hydro Energy" iz Ugljevika planira izgraditi pet malih hidroelektrana, dvije na rijeci Sutjesci i tri na Hrčavki.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: