{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ekolozi: Planirana izgradnja 300 hidroelektrana uništit će rijeke u BiH

F
22.4.2018. u 18:15
112
55
Ekolozi: Planirana izgradnja 300 hidroelektrana uništit će rijeke u BiH
112
Ekolozi: Planirana izgradnja 300 hidroelektrana uništit će rijeke u BiH
Foto: FENA
Planirana izgradnja više od 300 hidroelektrana prijeti da uništi rijeke u Bosni i Hercegovini, upozorili su ekolozi u povodu Dana planete zemlje.
"Izgradnja hidroelektrana nepovratno uništava rijeke koje su u Bosni i Hercegovini visokog kvaliteta i većina njih se koristi kao voda za piće. Hidroelektrane negativno utiču na živi svijet, klimu i izazivaju još veće društveno raslojavanje i bogaćenje pojedinaca na štetu građanki i građana", upozorili su članovi Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine.

Na sastanku u Banjoj Luci na "Dan planete Zemlje" ukazali su na važnost očuvanja bosanskohercegovačkih rijeka.

Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine broji 33 članice iz cijele zemlje koje se bore protiv masovne gradnje hidroelektrana. Alternativu vidi u poboljšanju energetske efikasnosti i razvoju proizvodnje električne energije iz solarnih i vjetro elektrana.

Predstavljena je studija “Ugrožene vrste riba Balkana – distribucija i prijetnje zbog razvoja hidroenergije” i utvrđene aktivnosti i plan djelovanja Koalicije za naredni period u okviru koga je posebna pažnja posvećena poboljšanju odnosa sa medijima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: