BiH
3

Ekolozi nastavljaju "bitku" protiv izgradnje hidroelektrane na Sani

FENA
Koalicija za zaštitu Sane je jučer, u povodu, 22. aprila, Dana planete Zemlje, organizirala protestno okupljanje na izvorima Sane, na kome je bilo više od 100 učesnika, a u narednim danima svim nadležnim u Republici Srpskoj predat će i dokumentaciju protiv najavljene izgradnje male hidroelektrane na izvorima te rijeke.

Jučerašnji protest održan je pod sloganom "Pravda za Sanu" i odnosi se na presudu Okružnog suda u Banjoj Luci.

Predstavnici Koalicije su već drugi put dobili presudu u svoju korist, a nakon što je tuženo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a zbog odobrenja Studije uticaja na životnu sredinu za malu hidroelektranu (MHE) Medna na izvorima Sane.

Koalicija od nadležnog ministarstva zahtijeva rješenje o odbijanju studije, kao jedini razuman pravni korak koji bi trebao da uslijedi, saopćeno je danas iz ovog ekološkog udruženja.

Također, Koalicija za zaštitu Sane je predala inicijativu Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a za pokretanje procedure za Prethodnu zaštitu gornjeg toka rijeke Sane, u skladu s Prostornim planom RS-a do 2015. godine, kao prijelaznog rješenja do konačnog proglašenja Parka prirode.

Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS-a je dostavio stručno mišljenje s 10 razloga zašto se na izvorima Sane ne bi smjela izgraditi MHE.

Da podsjetimo, investitor “LSB Elektrane” iz Banje Luke, pokušao je da izgradi MHE "Medna" na samim izvorima rijeke Sane. Izgradnju je započeo, uprkos činjenici da je Prostornim planom Republike Srpske gornji tok rijeke Sane predviđen kao park prirode, a izvori Sane da budu pod strogim režimom zaštite, zbog prirodnih i ambijentalnih vrijednosti.

Vlada RS-a je usvojila Uredbu o klasifikaciji voda i kategorizaciji vodotoka, kojom je rijeka Sana svrstana u prvu kategoriju. Samo tri rijeke u RS-u su u ovoj kategoriji.

Također, važno je istaći da se od samog početka MHE lokalno stanovništvo žestoko usprotivilo izgradnji hidroelektrane na javnoj raspravi o procjeni uticaja MHE na životnu sredinu, te da su općine Ribnik i Mrkonjić-Grad, na čijim teritorijama se nalaze izvori rijeke Sane, donijele odluke u kojima se protive izgradnji MHE i da je i Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS-a u dva navrata dao negativno mišljenje o planovima za izgradnju MHE, jer su to područje već predložili za Regionalni park prirode, gdje bi gornji tok rijeke Sane imao status ‘strogi režim zaštite’.

Nažalost, nadležne institucije, prije svih Inspektorat Republike Srpske, do sada nisu reagovali i zaustavili daljnje nezakonito uništavanje izvora rijeke Sane, te je Koalicija za zaštitu Sane primorana da se na ovaj način bori za zaštitu Sane.

"Borba za Sanu predstavlja i našu borbu za budućnost ove zemlje i naših potomaka, te nećemo praviti kompromise, niti odustajati", naglašavaju iz Koalicija za zaštitu Sane i najavljuju da će u narednim danima predati raspoloživu dokumentaciju vezano za izgradnju MHE Medna na izvorima rijeke Sane poslaničkim klubovima, nadležnim ministarstvima, predsjedniku Narodne skupštine RS-a, Komisiji za koncesije RS-a i drugim nadležnim.