{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ekološka katastrofa u Mostaru: Veliki pomor ribe u rijeci koja se ulijeva u Neretvu

24.7.2014. u 16:08
23
13
Ekološka katastrofa u Mostaru: Veliki pomor ribe u rijeci koja se ulijeva u Neretvu
23
Veliki pomor ribe dogodio se danas u rijeci Radobolje koja prolazi kroz centar Mostara i ulijeva se u Neretvu ispod Starog Mosta.
U četvrtak oko 13.00 sati građani su primijetili da se na površini rijeke Radobolje pojavila pjena i da je došlo do pomora ribe.

Na teren su odmah izašli pripadnici policijske uprave Mostar, predstavnici Udruženja ribolovaca "Neretva 1933", vodoinspektori i službenici Agencija za vodno područje Jadranskog sliva koji su i uzeli uzorak vode i pjene sa površine rijeke.

Uzorak je odnesen u labratoriju na ispitivanje.

Ivo Božić, predsjednik Udruženja ribolovaca "Neretva 1933", rekao je da je izvorište ove supstance u naselju Podhum i da su obali rijeke pronašli veći kanister sa nepoznatom tzekućinom koja je izuzeta na ispitivanje.

Nakon izlijevanja ove supstance u kratkom vremenskom roku došlo je do pomor ribe te će, kako procjenjuju stručnajci, trebati dosta vremena da se obnovi riblji fond.

Pjenasta supstanca je prošla i kroz Stari grad gdje su mnogi turisti, koji su boravili na terasama ugostiteljskih objekata, u čudu posmatrali nesvakidašnji prizor.

S obzirom na do da se rijeka Radobolja ulijeva tačno ispod Starog mosta u rijeku Neretvu, Ivo Božić je rekao da ne zna još kolike će štete pretrpjeti riblji fond Neretve i koja je koncentracija i jačina ove supstance dospjela u zelenu ljepoticu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: