{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ekološka katastrofa izazvana paljenjem plastičnih gajbi

F
29.10.2009. u 13:18
0
2
Ekološka katastrofa izazvana paljenjem plastičnih gajbi
0
Ekološka katastrofa izazvana paljenjem plastičnih gajbi
Srebrenica
Inspektor za ekologiju Općine Srebrenica Ilijaz Begić podnio je Osnovnom sudu Srebrenica zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv firme i rukovodećih osoba Hladnjače u Potočarima "Bos agrofood".
U zahtjevu se navodi da je u krugu ove firme prije nekoliko dana obavljeno spaljivanje više hiljada gajbi - plastične ambalaže za sakupljanje jagodičastog voća.

"Na ovaj način nanesena je velika šteta životnoj sredini, direktnim ugrožavanjem okoline, kao i zdravlja ljudi koji žive na ovom prodručju. Na osnovu dojave, bio sam prisutan dok su na toj lokaciji gorjele gajbe i bio je to zastrašujući prizor. Slučaj je zahtijevao hitno profesionalno djelovanje uz asistenciju policije i vatrogasne jedinice, kaže Begić.

Po njegovim riječima, vatra je ugašena i spriječeno spaljivanje još pedesetak hiljada gajbi koje se još nalaze na sekundarnoj deponiji Hladnjače. Na mjestu spaljivanja sagorjelo je zemljište u prečniku od 20 metara, čime je ono trajno kontaminirano, kao i obližnje rastinje.

Begić naglašava da poseban značaj ovom slučaju daje sprječavanje inspektora i vatrogasne jedinice, od rukovodstva Hladnjače u izvršenju svojih zadataka, pa je bila neophodna intervencija i policije.

U zahtjevu za pokretanje prekršajnog postupka, Begić navodi da, prema odredbama krivičnog Zakona RS-a, za ovo djelo može se izreći maksimalna kazna od 20.000 za firmu, a 6.000 KM za rukovodioca.

"Savjetujem da lokalna uprava pokrene tužbu protiv matične firme iz Švedske za nanijetu štetu za okolinu. U slučaju tužbe građana za narušeno zdravlje svjedočit ću u njihovu korist, istakao je Begić, certificirani stručnjak za upravljanje čvrstim otpadom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: