BiH
13

Ekološka akcija "Čista i lijepa Vogošća 2016"

Klix.ba
Ekološka akcija "Čista i lijepa Vogošća", bit će održana i ove godine u općini Vogošća, a u povodu Dana planete Zemlje.

Akcija, koju Općina Vogošća organizira šesti put, ima za cilj, prije svega, razvijanje ekološke svijesti i svjesnost o važnosti očuvanja životne sredine.

Jedan od načina je i sticanje znanja o reciklaži, pa je tako 19. aprila akcija prikupljanja ambalažnog otpada organizirana u svih pet vogošćanskih osnovnih škola.

Učenici sutra nastavljaju učešće u akciji, kada će, zajedno s polaznicima vogošćanskih vrtića, uređivati svoja dvorišta. Dan kasnije, 23. aprila, bit će provedena glavna akcija čišćenja na području cijele općine.

Ovog puta bit će održana na manje lokacija nego prethodnih godina, kako bi bila što efikasnija. I ove godine u akciji "Čista i lijepa Vogošća" učestvovat će više od 1.000 članova vogošćanskih sportskih klubova, udruženja, političkih partija, uz pomoć i doprinos vogošćanskih privrednika. Kantonalna javna preduzeća također će dati svoj doprinos u čišćenju Vogošće.

Poseban segment je i pošumljavanje područja Budišića, koje će u saradnji s Općinom Vogošća, provesti Ekološki pokret gorana FBiH. U pošumljavanju, osim gorana, učestvovat će i članovi ekoloških sekcija vogošćanskih škola, učenici Srednje škole za okoliš i drvni dizajn iz Sarajeva te međunarodne škole s Ilidže i planinari Vogošće, saopćeno je iz Općine Vogošća.