BiH
0

Ekologija visoko na listi prioriteta za priključenje Evropskoj uniji

FENA
Bjelašnica
Bjelašnica
Podizanje svijesti o važnosti zaštite okoliša potrebno je ne samo što o tome u BiH ne vodimo dovoljno računa nego i zato što je ekologija visoko na listi prioriteta za priključenje Evropskoj uniji, kazala je danas u Sarajevu tim lider projekta "Jačanje svijesti o okolišu" prof. dr. Azra Jaganjac.

Prof. dr. Azra Jaganjac je danas otvarila svečanost povodom uspješnog završetka ovog projekta koje je realiziran u protekle dvije godine.

Projekt je finansirala Evropska unija u iznosu od pola miliona eura. Prof. Jaganjac je istaknula da je EU u BiH implementirala i deset drugih projekata u oblasti zaštitite okoliša u okviru programa CARDS u iznosu od 872.000 eura.

Okliš je jedan od izazova s kojima se suočava BiH kao i mnoge druge zemlje, a ako ne djelujemo danas, imat ćemo problema u budućnosti, kazao je šef operacija Delegacije Evropske komisije u BiH Kjartan Bjornsson.

Zato je jedan od osnovnih ciljeva ovog projekta bilo podizanje svijesti, posebno djece. To, međutim, ne znači da današnji lideri ne moraju djelovati odmah, upozorio je Bjornsson.

Dobar primjer obrazovanja mladih predstavlja uspješan završetak pilot projekta eko-škola, koji je realiziran u oviru ovog projekta u OŠ "Alija Nametak".

Bjornsson je uručio certifikat direktorici škole Ajši Lejlić i naglasio da je cijela škola "ozelenila", počevši od smanjenja potrošnje vode do kampanje za zdravu ishranu. On se nada su učenici iskoristili priliku da informiraju roditelje kako bi akcija imala širi efekt.

Na svečanosti je, također, promoviran priručnik za nastavnike "Živjeti u skladu sa prirodom". Priručnik će omogućiti da u nastavne planove i programe uđu posebne teme o okolišu, koji bi se trebao izučavati u okviru svih predmeta kroz posebne vježbe.

U priručniku je predstavljen princip da učenici nalaze višestruka rješenja i prave analize.

Pomoćnik za okoliš u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Reuf Hadžibegić je naglasio da će izgradnja funkcionalnih institucija omogućiti da BiH ispuni zahtjeve u ovoj oblasti za priključenje Evropskoj uniji.

On je naveo rezultate postignute u okviru projekta, kao što je priprema izvještaja "Stanje, vizije i potrebe organizacije udruženja građana, medija i sektora obrazovanja", programe obuke za medije, podrška obrazovnoj platformi.