Prijave za zagađenje
0

Ekoforum od Tužilaštva ZDK traži preispitivanje odluke o neprovođenju istrage protiv Mittala

Piše: E. M.
Samir Lemeš (Foto: E. M./Klix.ba)
Samir Lemeš (Foto: E. M./Klix.ba)
Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona donijelo je naredbu o neprovođenju istrage protiv kompanije ArcelorMittal Zenica na osnovu tužbi koje su 2015. godine predstavnici Ekoforuma Zenica predali Tužilaštvu ZDK, a koji sada traže preispitivanje odluke o neprovođenju istrage.

Ekoforum Zenica je 15. septembra 2015. godine podnio krivičnu prijavu Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona protiv ArcelorMittala Zenica, Biju Naira i Mukunda Kulkarnija, odgovornih osoba kompanije ArcelorMittal Zenica, zbog krivičnog djela onečišćenja okoliša, a Kantonalno tužilaštvo je donijelo naredbu o neprovođenju postupka jer ne postoje osnovi odgovornosti pravne osobe.

Predsjednik Upravnog odbora Ekoforuma Zenica Samir Lemeš danas je pojasnio kako tužilaštvo nije pravilno utvrdilo postojanje osnovane sumnje o izvršenju krivičnih djela iz prijave te da zahtijevaju od Ureda glavnog tužioca ZDK da preispita Naredbu Kantonalnog tužilaštva ZDK.

"Nakon skoro deset godina rada postrojenja, izdata dva seta okolinskih dozvola i planova aktivnosti za prilagođavanje emisija propisima Federacije Bosne i Hercegovine, koji su znatno blaži nego propisi u EU izmjerena su brojna prekoračenja zagađenja zraka od onih koji su dozvoljeni okolinskom dozvolom”, kazao je Lemeš.

Detalj s konferencije Ekoforuma Zenica (Foto: E. M./Klix.ba)
Detalj s konferencije Ekoforuma Zenica (Foto: E. M./Klix.ba)

Emisije zagađenja s BOF čeličane su, prema Lemešovim riječima, 3,5 puta veće od dozvoljenih okolinskom dozvolom, sedam puta veće od dozvoljenih propisima FBiH, a 18 puta veće od onih dozvoljenih u EU. Izmjerene emisije zagađenja s pogona Aglomeracije su 1,5 puta veće od dozvoljenih okolinskom dozvolom, tri puta veće od dozvoljenih propisima FBiH, a osam puta veće od onih dozvoljenih u EU. S pogona Koksare izmjerene su emisije zagađenja 8,5 puta veće od dozvoljenih okolinskom dozvolom, 17 puta veće od dozvoljenih propisima FBiH, a 43 puta veće od onih dozvoljenih u EU.

"Izjava tužilaca da AMZ ima veliki esencijalni značaj za Zenicu (radna mjesta, pogoni grijanja grada) te samo spominjanje najrigoroznije mjere - zabrane obavljanja djelatnosti je u najmanju ruku neozbiljna i predstavlja još jedan u nizu izgovora za nedjelovanje pravne države u BiH. Naime, provođenje krivičnog postupka ni u kom slučaju ne podrazumijeva zabranu obavljanja djelatnosti, nego predstavlja instrument pravne države kojim se za kršenje krivičnog zakona snose odgovarajuće sankcije u smislu kazni propisanih KZ FBiH", kazao je Lemeš te dodao:

"Svako povezivanje zapošljavanja, socijalne politike, ekonomskog značaja za grad ili državu s provođenjem istrage o počinjenom krivičnom djelu zagađenja okoliša je samo bijedan izgovor. To je isto kao da proizvođača narkotičkih sredstava oslobodite krivice samo zato što zapošljava vozače, dilere, plaća putarine, kirije, telefonske račune, PDV...", dodao je Lemeš.

Predstavnici Ekoforuma Zenica su istakli da neće stati te da će se nastaviti na legalan način boriti za kvalitetniji zrak u Zenici.