BiH
0

Eko pokret ''Zeleni Neretva'' iz Konjica obilježava Svjetski dan okoliša

FENA
U Konjicu će danas, povodom Svjetskog dana okoliša, aktivisti ''Zelenih'' građanima dijeliti propagandne materijale, a sutra će letke i druge materijale, dijeliti pred zgradom Vlade FBiH, rekao je za FENU Dino Nikšić, predsjednik konjičkih ''Zelenih''.

Svjetski dan zaštite okoliša, ''Zeleni Neretva'' obilježavaju zajedno sa grupom ''Energija'' koja okuplja 13 nevladinih organizacija iz BiH i koja je 2007. godine započela dugoročnu kampanju ''Učešće javnosti u izradi energetske strategije BiH''.

U okviru ove kampanje, 5. juna, bit će obilježen pod motom ''Misli na budućnost, mijenjaj svoje navike'', a cilj je informiranje javnosti o važnosti efikasnog korištenja energije, upotrebe obnovljivih izvora energije, kao i važnosti uključivanja svih građana u proces izrade energetske strategije BiH, dobre za sve građane, ali i za buduće generacije.

Sve ovo u skladu je sa programom ''Za životnu sredinu Ujedinjenih naroda'' (UNEP), koji je za temu ove godine izabrao klimatske promjene, kao trenutno najveći globalni problem.