Projekat Goethe-Instituta
11

Eko-kamp u Jajcu za 50 učenika iz BiH

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Omladinski eko-kamp pod nazivom "Juriš na okoliš" održat će se od 8. do 15. septembra 2012. godine u kampu Plivsko jezero u Jajcu u organizaciji Goethe-Instituta Bosne i Hercegovine.

Učesnici eko-kampa su učenici 12 osnovnih i srednjih škola širom Bosne i Hercegovine čiji su prijedlozi projekata odabrani kao najbolji u takmičenju "Juriš na okoliš" koje je prethodilo ovom kampu. Takmičenje se odnosilo na sve osnovne i srednje škole u BiH. Iz više od 60 škola pristigli su odlični projekti, a žiri je odabrao 12 najboljih koji su nagrađeni učešćem u kampu.

Po 4 učenika iz svake škole i jedan nastavnik u pratnji će od 8. do 15. septembra imati priliku za upoznavanje, druženje i razmjenu iskustava i mišljenja.

Cilj kampa je ne samo upoznavanje sa ovom temom, nego i osposobljavanje mladih da se u svojim zajednicama izbore za promjene koje žele. Tako će osim o reciklaži i otpadu, pošumljavanju ili očuvanju zelenih površina biti govora i o aktivnom učešću mladih u lokalnim zajednicama, odnosima s javnošću, pravilima i sankcijama.

Osim ponuđenih radionica učenike očekuje sveobuhvatan program aktivnosti kao npr. filmska večer, koncert, karaoke, moto-party, posjeta Jajca i znamenitosti grada, sportske aktivnosti itd. Posebno treba istaći veliku akciju “Let’s do it” – očistimo BiH u jednom danu, koja se 9. septembra održava kako u čitavoj BiH, tako i širom svijeta. Goethe-Institut će podržati ovu akciju u Jajcu, pri čemu će se ukloniti ilegalne deponije smeća, te očistiti zelene površine. Akciju će podržati Planinarsko društvo "Ćusine" Jajce, Udruženje građana "Ruke" iz Sarajeva, Omladinski Centar Jajce, te općina Jajce.

Svih 12 škola dužno je u toku školske godine 2012/13 implementirati projekte s kojima su se prijavili za učešće u kampu. Goethe-Institut će svaku školu subvencionirati sa po 1.000 KM kako bi mogli sprovesti planirane aktivnosti. Osim toga, najaktivniji učenici će sljedeće godine osvojiti nagradno putovanje u Drezden gdje će njemačkoj javnosti predstaviti svoj uspjeh.