{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Eko-forum Zenica upozorava na alarmantno aerozagađenje

F
2.11.2010. u 13:48
0
0
Eko-forum Zenica upozorava na alarmantno aerozagađenje
0
Eko-forum Zenica upozorava na alarmantno aerozagađenje
Udruženje Eko-forum Zenica, analizirajući podatke mjerenja zagađenosti zraka, pomoću mobilne stanice Univerziteta u Zenici, na mjernom mjestu Tetovo zaključilo je da bi javnost Zenice morala biti alarmirana o svim opasnostima po zdravlje stanovništva zbog enormnog aerozagađenja zabilježenog od 21. do 31. oktobra.
"Dnevni prosjeci koncentracija lebdećih čestica PM10 u ovom periodu prekoračili su sedam dana vrijednost od 100 mikrograma po kubnom metru, a prema propisima FBiH ona ne smije biti prekoračena više od sedam dana u toku cijele kalendarske godine. Katastrofalno stanje zabilježeno je 25. oktobra, kada je dnevni prosjek lebdećih čestica PM10 iznosio alarmantnih 477 mikrograma po kubnom metru. Dnevni prosjeci koncentracija SO2 u periodu mjerenja od 21. do 31. oktobra u Tetovu su prekoračili dva dana vrijednost od 240 mikrograma po kubnom metru zraka", navodi se u saopćenju Eko-foruma Zenica.

Ovo udruženje u saopćenju zahtijeva od nadležnih organa Općine Zenica, prije svega od operativnog Štaba za interventne mjere, na čijem je čelu načelnik Općine Husejin Smajlović, da u skladu s preuzetim obavezama, alarmira stanovništvo Zenice o enormno povećanim vrijednostima polutanata izmjerenim u naselju Tetovo i predloži mjere zaštite od utjecaja aerozagađenja na zdravlje Zeničana, naročito stanovnika Tetova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: