|

Eko-forum Zenica upozorava na alarmantno aerozagađenje

Eko-forum Zenica upozorava na alarmantno aerozagađenje
0
F
FENA
2.11.2010. u 13:48
0
komentara
0

dijeljenja
Eko-forum Zenica upozorava na alarmantno aerozagađenje
Udruženje Eko-forum Zenica, analizirajući podatke mjerenja zagađenosti zraka, pomoću mobilne stanice Univerziteta u Zenici, na mjernom mjestu Tetovo zaključilo je da bi javnost Zenice morala biti alarmirana o svim opasnostima po zdravlje stanovništva zbog enormnog aerozagađenja zabilježenog od 21. do 31. oktobra.
"Dnevni prosjeci koncentracija lebdećih čestica PM10 u ovom periodu prekoračili su sedam dana vrijednost od 100 mikrograma po kubnom metru, a prema propisima FBiH ona ne smije biti prekoračena više od sedam dana u toku cijele kalendarske godine. Katastrofalno stanje zabilježeno je 25. oktobra, kada je dnevni prosjek lebdećih čestica PM10 iznosio alarmantnih 477 mikrograma po kubnom metru. Dnevni prosjeci koncentracija SO2 u periodu mjerenja od 21. do 31. oktobra u Tetovu su prekoračili dva dana vrijednost od 240 mikrograma po kubnom metru zraka", navodi se u saopćenju Eko-foruma Zenica.

Ovo udruženje u saopćenju zahtijeva od nadležnih organa Općine Zenica, prije svega od operativnog Štaba za interventne mjere, na čijem je čelu načelnik Općine Husejin Smajlović, da u skladu s preuzetim obavezama, alarmira stanovništvo Zenice o enormno povećanim vrijednostima polutanata izmjerenim u naselju Tetovo i predloži mjere zaštite od utjecaja aerozagađenja na zdravlje Zeničana, naročito stanovnika Tetova.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.