{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Eko Forum Zenica podnio krivičnu prijavu protiv zagađivača okoliša i službenika

15.9.2015. u 15:19
0
3
Eko Forum Zenica podnio krivičnu prijavu protiv zagađivača okoliša i službenika
0
Eko Forum Zenica podnio krivičnu prijavu protiv zagađivača okoliša i službenika
Detalj sa konferencije za novinare (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Udruženje građana "Eko Forum" Zenica danas je Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona predao dvije krivične prijave protiv osoba koje su odgovorne za zagađenje okoliša, te protiv bivše Federalne ministrice okoliša i turizma i direktora Federalne inspekcije zbog zanemarivanja službene dužnosti.
Eko forum Zenica godinama se brojnim metodama borio za čišći okoliš i održiv razvoj, ali u nedostatku metoda odlučili su se na jedini preostali korak, a to je podnošenje krivičnih prijava protiv kompanije ArcelorMittal i odgovornih osoba u kompaniji kao i osoba koje su zanemarivale svoje službene dužnosti.

Zenička kompanija zagađuje zrak, tlo i vodu od 2008. godine, kad je pokrenuta integralna proizvodnja. Iako je broj dana s prekoračenjem dozvoljenih koncentracija opasnog sumpor dioksida (SO2) u zraku narastao alarmantnih 84 puta, organi vlasti nisu reagovali.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba


Eko Forum Zenica je Kantonalnom tužilaštvu danas predao krivičnu prijavu protiv bivše ministrice Branke Đurić i direktora inspekcije Ibrahima Tirka, dok su ArcelorMittal i njihovi generalni direktori u Zelenicu Palavathu Krishnan Nair Biju i Mukund Vyankatesh Kulkarni dobili su krivične prijave za onečišćenje zraka.

"Ovdje se radi samo o dvije krivične prijave za koje smo prikupili dokaze. S ovim se ne završava naš postupak i mi nastavljamo i dalje protiv drugih subjekata i osoba da skupljamo dokaze koji će potvrditi da su odgovorni za ovo stanje. Tražimo i od Tužilaštva da pokrene istragu i utvrdi postojanje krivičnog djela onečišćenja okoliša", kazao je na konferenciji za novinare predsjednik Eko foruma Samir Lemeš.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba


Danas se obilježava Međunarodni dan demokratije i sedma godišnjica ratifikacije Aarhuške konvencije koja se zove i "Konvencija o demokratiji zaštite okoliša" te su to ujedno još dodatni razlozi zbog kojih je održana konferencija za novinare nakon koje su zvanično predate krivične prijave.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: