BiH
0

Eko Forum Zenica podnio krivičnu prijavu protiv zagađivača okoliša i službenika

Piše: E. M.
Detalj sa konferencije za novinare (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Detalj sa konferencije za novinare (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Udruženje građana "Eko Forum" Zenica danas je Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona predao dvije krivične prijave protiv osoba koje su odgovorne za zagađenje okoliša, te protiv bivše Federalne ministrice okoliša i turizma i direktora Federalne inspekcije zbog zanemarivanja službene dužnosti.

Eko forum Zenica godinama se brojnim metodama borio za čišći okoliš i održiv razvoj, ali u nedostatku metoda odlučili su se na jedini preostali korak, a to je podnošenje krivičnih prijava protiv kompanije ArcelorMittal i odgovornih osoba u kompaniji kao i osoba koje su zanemarivale svoje službene dužnosti.

Zenička kompanija zagađuje zrak, tlo i vodu od 2008. godine, kad je pokrenuta integralna proizvodnja. Iako je broj dana s prekoračenjem dozvoljenih koncentracija opasnog sumpor dioksida (SO2) u zraku narastao alarmantnih 84 puta, organi vlasti nisu reagovali.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

Eko Forum Zenica je Kantonalnom tužilaštvu danas predao krivičnu prijavu protiv bivše ministrice Branke Đurić i direktora inspekcije Ibrahima Tirka, dok su ArcelorMittal i njihovi generalni direktori u Zelenicu Palavathu Krishnan Nair Biju i Mukund Vyankatesh Kulkarni dobili su krivične prijave za onečišćenje zraka.

"Ovdje se radi samo o dvije krivične prijave za koje smo prikupili dokaze. S ovim se ne završava naš postupak i mi nastavljamo i dalje protiv drugih subjekata i osoba da skupljamo dokaze koji će potvrditi da su odgovorni za ovo stanje. Tražimo i od Tužilaštva da pokrene istragu i utvrdi postojanje krivičnog djela onečišćenja okoliša", kazao je na konferenciji za novinare predsjednik Eko foruma Samir Lemeš.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

Danas se obilježava Međunarodni dan demokratije i sedma godišnjica ratifikacije Aarhuške konvencije koja se zove i "Konvencija o demokratiji zaštite okoliša" te su to ujedno još dodatni razlozi zbog kojih je održana konferencija za novinare nakon koje su zvanično predate krivične prijave.