Odgovor APEOR-u
47

Eko akcija: Rijeke u BiH više nisu lak plijen privatnika

D. Be.
Foto: Eko akcija
Foto: Eko akcija
Nakon što se jučer oglasilo Udruženje proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora u BiH (APEOR) povodom izgradnje mini hidroelektrana, stigao je odgovor iz Eko akcije koji su smatraju da je poruka "Čuvara rijeka" definitivno shvaćenai i da rijeke više nisu lak plijen.

"Dragocjeni privatni biznisi članova Udruženja mogli su nas koštati opstanka i razvoja na ovim prostorima. S obzirom da u svom ponovnom oglašavanju Udruženje proizvođača (ponovo) nije iznijelo nikakve argumente u prilog izgradnji malih hidroelektrana, osim nagona samih biznismena za zgrtanjem profita, u prilogu, u nastavku teksta, ponavljamo detaljan odgovor na njihovo prethodno saopštenje", saopćeno je iz Eko akcije.

"Čuvari rijeka" ističu da je suština kako su privatnici u energetici iskoristili stranačke veze da zloupotrijebe ionako slab pravni okvir za zaštitu okoliša, dobiju koncesije i dozvole za gradnju malih hidroelektrana.

"Privatnici u energetici su iskoristili stranačke veze da sebi obezbijede dugogodišnji profit iz nameta. Te namete plaćamo mi preko računa za energiju iako ta energija ne dolazi iz izvora koji čuvaju naš okoliš, jer male hidroelektrane uništavaju kilometre riječnih tokova i obala, kanjona i klisura. Privatnici u energetici su iskoristili stranačke veze da bi sebi prigrabili naše novce koje smo trebali ulagati u budućnost naših zajednica na ovim prostorima – u čistu i obnovljivu energiju, a zauzvrat su uništili naše rijeke. Privatnici u energetici su iskoristili stranačke veze da sebi obezbijede dugogodišnje profitabilno poslovanje – otkup sve proizvedene struje po garantovanim i garantovano visokim cijenama. Ni sličnu priliku nikad nisu dobili naši nekadašnji industrijski giganti, naši mljekari, malinari i drugi. Privatnici su iskoristili stranačke veze da policijom, sudovima i lokalnim siledžijama pokušaju ugušiti svaki trag otpora u lokalnim zajednicama. Privatnici su radili sve po jedinom zakonu koji priznaju – zakonu stranačkih veza. Tome dolazi kraj i otud ovaj dotok paničnih saopštenja iz Udruženja APEOR koje se godinama nije oglašavalo, u sjeni završavajući svoje poslove", naveli su.

Aktivisti za kraj ističu da su "odbranili" rijeke Unu, Kruščicu, Bunu, Kalina, gorinji tok Prače, Željeznicu Kalinu, gornji tok Prače, Željeznicu, Dobrenicu, a da sada brane Doljanku, Rzav, Ljutu, Trebižat, Neretvicu...

"Branit ćemo i odbraniti i sve druge na koje biznismeni nasrnu. Naše rijeke više nikada neće biti lak plijen."