Aprilski snijeg
8

Ekipe "Parka" na terenu užurbano saniraju štetu na stablima i zelenim površinama

Klix.ba
Ekipe preduzeća "Park" i danas na terenu nastavlja aktivnosti na zaštiti i sprječavanju štete na stablima i drugom zelenilu na području šest općina u Kantonu Sarajevo.

"Danas se osim otresanja snijega sa krošnji stabala intenzivno radi na rezanju i uklanjanju grana, dijelova krošnji ili kompletnih stabala koje su uslijed težine snijega polomljeni i oštećeni. Snježne padavine koje su nastavljene i jutros, ali i mobilizacija mehanizacije na poslovima otresanja snijega uslovljavaju dinamiku odvoza orezanih i prikupljenih grana, pa se iste trenutno ostavljaju na određenim mjestima na zelenim površinama, a odvoz se vrši u skladu sa uslovima i raspoloživim resursima", tvrde iz "Parka".

Štete na stablima i drugom zelenilu uzrokovane težinom snijega koji je pao jesu velike, ali o konačnim rezultatima još uvijek je nezahvalno govoriti i one svakako u ovom momentu nisu prioritet. Osnovni zadatak preduzeća "Park" trenutno je spriječiti nova oštećenja, očistiti parkovske staze, platoe i stepeništa, te ukloniti polomljene grane ili dijelove stabala kako bi otklonila opasnost za građane- pješake, ali štete na imovini.

"Naša ekipa zadužena za održavanje i popravku javne rasvjete na području općina Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad također na terenu je imala veliki broj intervencija u proteklim danima. Jučer je izvršena popravka i vraćanje u funkciju javne rasvjete u Djevojačkim vodama, u blizini osnovne škole u Buljakovom potoku, teu ulici Mustafe Muje Pašića, gdje su kablovi javne rasvjete ili stubovi oštećeni težinom i količinom snijega. Danas su naše ekipe na terenu i otklanjaju kvarove na javnoj rasvjeti u ulicama Trebevićka, Nahorevo, Atife Karalić, Nurudina Gacića, te Zmaja od Bosnekoja je također pretrpjela oštećenja uslijed snježnih padavina.

Iako su svi naši radnici, sa kompletnom mehanizacijom na terenu i dalje apeliramo na građane da, ukoliko su u mogućnosti uklone snijeg sa mladih stabala i ukrasnog zelenila u blizini njihovih objekata, ali i da vode računa​ prilikom kretanja ispod stabala, kao i da automobile ne ostavljaju u blizini posebno velikih i starih stabala.

Naši radnici također i danas rade na sprječavanju štete na nastambama za životinje u RZC "Pionirska dolina" i zoo vrt. Sve životinje i to njih oko 530 su dobro, raspolažemo dovoljnim količinama hrane, a one koje potiču iz toplijih krajeva zatvorene su u svojim nastambama i tako će i ostati dok niske temperature i snježne padavine budu trajale", kažu iz "Parka".