Uprkos lošem vremenu
52

Ekipe KJKP Park u Sarajevu uklanjaju stabla koja je polomio vjetar

Klix.ba
(Foto: Čitatelj)
Jak vjetar je u toku noći uzrokovao rušenje nekoliko stabala u Sarajevu, a ekipe preduzeća PAr specijalizovane za uklanjanje i sječu stabala već nekoliko sati su na terenu.

U saradnji sa policijskim stanicama pojedinih općina i na njihov poziv ekipe KJKP Park opremljene autokorpama i radnom snagom osposobljenom za ovakve poslove rade na sječi polomljenih dijelova stabala i njihovom uklanjanju sa saobraćajnica, pristupnih puteva i slično.

Na Dobrinji, u ulici Šefika Dorića, tokom noći vjetar je polomio stablo smrče, koje je u potpunosti zatvorilo pristupne puteve do stambenih objekata, garaža, a nakon policijskog uviđaja ekipa Parka pomoću motornih pila i mehanizacije uklonila je dijelove polomljenog stabla i oslobodila prolaz građanima i automobilima.

Sličnu intervenciju ekipa Parka imala je i na saobraćajnici prema Trebeviću, gdje je usljed jakog vjetra stablo palo na kolovoz i zaustavilo odvijanje saobraćaja. Intervencija je obavljena uspješno, porušeno stablo je uklonjeno i saobraćaj prema Trebeviću je normaliziran.

Ekipe preduzeća Park intervenisale su i u naseljima Lužani i Otes na Ilidži, gdje je također usljed jakog nevremena došlo do obrušavanja dva stabla.

"Trenutno imamo dojavu da je i u Butmirskoj cesti vjetar polomio dva stabla platana, čeka se da pripadnici PU Ilidža završe uviđaj, a ekipa Parka će nakon toga pristupiti sječi i uklanjanju polomljenih stabala koja su pala na saobraćajnicu. Inače poznato je da ekipa Parka specijalizovana za njegu i orezivanje stabala na području Kantona Sarajevo intervencije na terenu vrši na osnovu rješenja izdatih od strane stručnih općinskih komisija, a u slučaju vremenskih nepogoda intervencije se vrše na poziv policijskih uprava i štabova Civilne zaštite. Za stabla koja je vjetar sinoć polomio ranije nisu bila izdata rješenja za sječu, niti za njihovo orezivanje, odnosno dekaptažu. Ekipe Parka bez obzira na jaku kišu koja pada i vremenske uslove ostat će i dalje na terenu i obaviti sve intervencije, zajedno sa pripadnicima policijskih uprava ili civilne zaštite. Ujedno upućujemo i apel građanima da kada su ovakve vremenske prilike povedu više računa o mjestima gdje parkiraju svoje automobile, s jedne strane zato što njihova vozila mogu biti oštećena ukoliko su parkirana u blizini stabala, kao i zbog toga što parkirani automobili otežavaju pristup i intervencije ekipi Parka pomoću mehanizacije na terenu ukoliko je došlo do obrušavanja stabla", saopćeno je iz KJKP Park.