Pronađeni skeletni ostaci
0

Ekipe Instituta za nestale osobe pretražuju Drinsko jezero

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ekipe Instituta za nestale osobe, iz Sarajeva i Goražda, ovih dana rade na jezeru Perućac, između Žepe i Višegrada, u potrazi za skeletnim ostacima ubijenih Bošnjaka.

Radovi na ovom lokaliteu uslijedili su nakon najava da će zbog remonta Hidroelektrane Bajina Bašta, nivo jezera biti smanjen za 15 metara.

Članovi instituta u četvrtak su u mjestu Skela, pronašli prve skeletne ostatke jedne osobe, a postoje saznanja da je najveći broj osoba koje su ubijane u gradovima uzvodno uz Drinu, bačeni u rijeku.

„To je značajan broj Bošnjaka, a ovi pronađeni skeletni ostaci, po svemu sudeći starije osobe, dokazuju tvrdnje mnogih da je rijeka Drina ne samo najveća masovna grobnica u Podrinju nego i najveća masovna grobnica na cijelom Balkanu. Obzirom na broj još uvijek nepronađenih nestalih osoba posebno sa područja Višegrada i Foče, može se zaključiti da je najveći broj žrtava završio u rijeci Drini i da će potraga trajati godinama“, kazao je direktor Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović.

Prema njegovim riječima, o eventualnom broju ostataka žrtava koje bi se mogle nalaziti u Drinskim jezerima, sa sigurnošću se ne može govoriti. Postoje indicije na nekoliko lokacija na ovom jezeru, do Skelana odnosno do Plotijevca.

„Teško je u ovom trenutku reći koji bi to broj tijela mogao biti a problem je što su obale jezera vrlo strme, nepristupačne i što je značajan broj kostiju najvjerovatnije povučen i na samo dno jezera. Sigurno je da nećemo dospjeti do svih žrtava, ali mi ćemo narednih 25 dana ili više koliko će trajati remont brane svakodnevno izlaziti , pratiti mjenjanje vodostaja i na onim lokacijama gdje možemo pretpostaviti da su žrtve zastajale i gdje imamo indicije da su ukopavane to ćemo provjeravati“, kazao je Mašović dodajući da će se, u slučaju da se pronađu, skeletni ostaci iznositi te pokušati utvrditi identitet žrtava putem DNK analize.

Dvije ekipe Instituta za nestale osobe u narednih 25 dana, svakodnevno će pretraživati obale Drinskog jezera.