BiH
0

Ekipa bh studenata "Magnet" plasirala se u polufinale takmičenja "Imagine cup"

FENA
Na svjetskom takmičenju studenata "Imagine cup", ekipa "Magnet" koju čini grupa studenata, članova NVO "Balkanakcija" iz Maglaja, predvođena mentorom Goranom Škondrićem s Fakulteta informacijskih tehnologija iz Mostara, u konkurenciji kratkog filma uspjela se plasirati u polufinale ovog renomiranog svjetskog takmičenja.

I ove godine na takmičenju su učestvovali studenti iz svih zemalja svijeta. U kategoriji kratkog filma, "Magnet" team je jedini predstavljao Bosnu i Hercegovinu te su u konkurenciji više od 200 timova iz čitavog svijeta zauzeli 7. mjesto.

Tim uspjehom ekipa je ušla u polufinalnu rundu, gdje će se s još 29 timova boriti za šest najboljih na svijetu, koji će takmičenje nastaviti u augustu u Koreji.

Tema ovogodišnjeg takmičenja "Imagine cup" u kategoriji kratkog filma bila je "Zamisli svijet u kome tehnologija omogućava bolje obrazovanje za sve".

U prvom krugu takmičenja, koji je "Magnet" team uspješno prošao, ocjenjivana je ideja i storyboard kratkog filma. U drugom krugu od timova se zahtijeva realizacija kratkog filma te će bh. team u naredna dva mjeseca raditi na realizaciji svog filma, saopćeno je iz NVO "Balkanakcija".