BiH
0

EK poziva na liberalizaciju viznog režima radi poticanja turizma

FENA
Europske države trebale bi liberalizirati vizne režime kako bi privukle turiste iz cijelog svijeta i potaknule gospodarski rast, rekao je u srijedu europski povjerenik za turizam Antonio Tajani.

"Potrebna nam je modernija vizna politika koja može privući sve jaču srednju klasu iz Rusije, Kine, Indije i Brazila", rekao je Tajani u razgovoru za britanski list The Independent. "Na početku sam s time. Nije lako promijeniti pravila. No moguće je."

Tajani je kazao da je turizam već dugo zanemarena industrija te da je vrijeme da europske države shvate da je taj sektor ključan za razvoj, osobito u južnim europskim državama koje su pogođene dužničkom krizom. Države članice EU-a izdale su 2010. više od 11 miliona viza.

Tajani priznaje da je zabrinutost država članica za sigurnost i ilegalnu imigraciju opravdana, ali i da to ne bi trebalo stajati na putu liberalizaciji viznih pravila i procedura.

EU je prošle godine privukao šest posto više stranih turista. Izravan doprinos putovanja i turizma europskom BDP-u 2011. iznosio je 508,1 milijardi eura i taj sektor osigurava 7,3 miliona radnih mjesta, po podacima Svjetskog vijeća za putovanja i turizam.