|

EK: Četiri uvjeta da bi BiH zaključila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU

EK: Četiri uvjeta da bi BiH zaključila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU
0
F
FENA
6.11.2007. u 18:25
0
komentara
0

dijeljenja
EK: Četiri uvjeta da bi BiH zaključila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU
Povedba reforme policije u skladu sa tri evropska principa, potpuna saradnja sa Haškim tribunalom, te reforme javnih emitera i javne uprave, četiri su Uvjeta koje BiH mora ispuniti kako bi zaključila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, zaključak je u Izvještaju Evropske komisije o napretku koji je BiH ostvarila u proteklih 12 mjeseci.
Prezentirajući ovaj izvještaj na pres-konferenciji u Sarajevu, zamjenik direktora Generalne direkcije Evropske komisije za proširenje Jan Truszczynski kazao je da je naša zemlja u posljednih godinu dana uradila vrlo malo na ispunjavanju prioriteta iz dokumenta Evropsko partnerstvo.

Konstatirao je kako su reformski procesi značajno usporeni i da je došlo do određenih zastoja. Razlog tome je porast nacionalističke retorike i napeta politička atmosfera do koje je došlo usljed nedostatka saradnje između entiteta i državnog niova.

-BiH još nije u potpunosti uspjela preuzeti odgovornost za upravljanje procesima u zemlji, ocijenio je Truszczynski, ističući kako je u narednom periodu nužno da politički lideri ostvaruju konsenzus o ključnim pitanjima.

Kao jedno od njih je naveo potrebu ustavne promjene, koja će omogućiti uspostavu funkcionalnijih i efikasnijih organa vlasti. Za izmjene Evrospka komisija nije utvrdila rokove, ali smatra da je to potrebno postići što je moguće prije, dodaje Truszczynski.

Kako je naveo, Evropska komisija pozdravlja Mostarsku deklaraciju koju su potpisali lideri šest političkih partija, ali naglašava da na planu reforme policije neophodno konkretni koraci koji će BiH vratiti na put evropskih integracija.

U Izvještaju o napretku, Evropska komisija je navela i druge prioritete na kojima BiH mora ostvariti napredak, kao što je stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora, sloboda kretanja roba i osoba, te socijalne i ekonomske reforme.

Truszczynski je naveo i nekoliko "svijetlih tačaka" iz Izvještaja. Osim napretka u saradnji sa Haškim tribunalom, navodi se da su pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju zavrešeni na profesionalan i efikasan način, da je BiH imala konstruktivnu saradnju sa zemljama regiona, te da se nastavilo jačanje ekonomije i makroekonomska stabilnost.

Ostvaren je napredak i na polju uvođenja evropskih standarda u oblasti transporta, obrazovanja, olakšavanja viznog režima i politike azila.

U Evropskoj komisiji ističu da će nastaviti jačati evropsku perspektivu zemalja regiona, podržavati regionalnu saradnju, te ojačati podršku reformskim procesima kroz efikasnije korištenje predpristupnih sredstava.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.