BiH
0

EK: 15 miliona eura bespovratne pomoći BiH

NINA
Evropska komisija (EK) je prebacila 15 miliona eura bespovratne pomoći kao dio makrofinancijske pomoći Bosni i Hercegovini.

Ovo je bespovratna komponenta posljednje, treće transe u iznosu od 25 miliona eura. Kreditna komponenta od 10 miliona eura će biti puštena nakon završetka tehničkih procedura između BiH i Evropske unije.

Kako ističu iz Evropske komisije, uz ovu podršku BiH je ostvarila značajan napredak u provođenju reformi u carini i oporezivanju, javnim financiranju i upravi, financijskom sektoru, razvoju privatnog sektora, kao i poboljšanju poslovnog okruženja.

Također, priznaju napredak koji je BiH ostvarila u stabilizaciji privrede i reformama, kao i korake napravljene u uspostavljanju funkcionalne tržišne privrede.

Pomoć je omogućena da bi ublažila vanjske financijske prepreke, da bi podržala situaciju održive platne bilance, te osigurala devizne rezerve zemlje i uopćeno podržala nastojanja da se održi politička i ekonomska stabilizacija u pogledu razvoja odnosa potpune saradnje s Evropskom unijom.

Inače, ova vrsta pomoći je ustanovljena 2002. da bi se pomoglo finansiranju procesa reformi koji vode k bližim odnosima s Evropskom unijom. Ukupna vrijednost pomoći je 60 miliona eura, od kojih je 40 miliona bespovratna pomoć, a 20 miliona kredit.