{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EK: 15 miliona eura bespovratne pomoći BiH

N
NINA
15.7.2005. u 22:24
0
0
EK: 15 miliona eura bespovratne pomoći BiH
0
EK: 15 miliona eura bespovratne pomoći BiH
Evropska komisija (EK) je prebacila 15 miliona eura bespovratne pomoći kao dio makrofinancijske pomoći Bosni i Hercegovini.
Ovo je bespovratna komponenta posljednje, treće transe u iznosu od 25 miliona eura. Kreditna komponenta od 10 miliona eura će biti puštena nakon završetka tehničkih procedura između BiH i Evropske unije.

Kako ističu iz Evropske komisije, uz ovu podršku BiH je ostvarila značajan napredak u provođenju reformi u carini i oporezivanju, javnim financiranju i upravi, financijskom sektoru, razvoju privatnog sektora, kao i poboljšanju poslovnog okruženja.

Također, priznaju napredak koji je BiH ostvarila u stabilizaciji privrede i reformama, kao i korake napravljene u uspostavljanju funkcionalne tržišne privrede.

Pomoć je omogućena da bi ublažila vanjske financijske prepreke, da bi podržala situaciju održive platne bilance, te osigurala devizne rezerve zemlje i uopćeno podržala nastojanja da se održi politička i ekonomska stabilizacija u pogledu razvoja odnosa potpune saradnje s Evropskom unijom.

Inače, ova vrsta pomoći je ustanovljena 2002. da bi se pomoglo finansiranju procesa reformi koji vode k bližim odnosima s Evropskom unijom. Ukupna vrijednost pomoći je 60 miliona eura, od kojih je 40 miliona bespovratna pomoć, a 20 miliona kredit.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: