{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ejup Ganić za Klix.ba: Meni su građani BiH odali priznanje i zahvalnost

9.2.2015. u 17:42
192
Ejup Ganić za Klix.ba: Meni su građani BiH odali priznanje i zahvalnost
192
Akademik Ejup Ganić je danas na Pantovčaku dobio državno odlikovanje predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. U razgovoru za Klix.ba, Ganić je istakao da mu veoma znači odlikovanje "Red kneza Branimira s ogrlicom". Napomenuo je da je od izuzetne važnosti saradnja naše zemlje sa Hrvatskom.


"Ovdje se fino osjećam nakon svečane ceremonije. Predsjednik Josipović je održao divan govor u kojem je sugerirao da su neke ličnosti i van Hrvatske zadužile ovu zemlju. Taj ceremonijal je bio veoma dostojanstven. Sjećate se da sam prvi ušao u selo Ravno 1991. godine, kasnije je bilo bombardovanje Dubrovnika i protiv toga sam se oglasio i rekao da će se svašta desiti na Balkanu. Vraćali smo i izbjeglice u srednju Bosnu, dominantno Hrvate, borili smo se i da Hrvati dobiju trećinu vlasti u Brčkom. Zagovarao sam ulazak Hrvatske u Evropsku uniju i NATO, jer to stabilizira region", podsjetio je akademik Ganić.

Napomenuo je da je uvijek imao korektne stavove prema susjedima, pa i prema Hrvatskoj i da Bosna i Hercegovina mora koristiti to što su susjedi u EU za sopstveni razvoj.

"Problem Srbije je taj što ko nije bio sa Miloševićem, on je neprijatelj. Naši odnosi sa Hrvatskom su dobri, Hrvatska je u EU, popravila je zakonodavstvo, a i mi moramo urediti državu. Uz pomoć tog iskustva možemo puno toga korisnog naučiti", kazao je Ganić za Klix.ba iz Zagreba.

Na pitanje da li mu je Bosna i Hercegovina i na koji način odala počast za sve što je uradio, rekao nam je da ne razmišlja o tome.

"Kada sam bio uhapšen u Londonu i kada sam vidio da je Titova ulica puna demonstranata koji su se bunili zbog mog hapšenja, pa kada sam se vratio i vidio ljude koji su me dočekali na aerodromu, imao sam utisak da su mi građani odali priznanje i zahvalnost. Nisam nikada ni tražio ni razmišljao da dobijem priznanje jer smo mi branili BiH bez ikakvih kalkulacija. Niti se ljutim, niti razmišljam o tome. Važno je da nam je država nezavisna i sada je moramo graditi iznutra kako znamo i umijemo", zaključio je akademik Ejup Ganić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: