BiH
49

Ejubović: Plato Igmana i Bjelašnice otvoriti za strana ulaganja

FENA
Hamdo Ejubović
Hamdo Ejubović
Načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović kazao je u razgovoru za Agenciju Fena da je 2014. godina bila najbolja u historiji ove općine te da su realizirani brojni projekti što ne bi bilo moguće da svi zajedno nisu radili na otvaranju Općine prema stranim investitorima.

"Počeli smo je s budžetom od 14 miliona KM i iz tih sredstava započeli neke projekte o kojima prije nismo smjeli ni misliti. Tako smo priveli kraju izgradnju nove osnovne škole u Hadžićima. Zahvaljujući našim sredstvima radovi nisu stali. Bit će to jedna od najljepših osnovnih škola u BiH. S obzirom na to da ovaj posao radimo s Vladom KS-a, da smo na njih čekali, taj posao ne bi makao s mjesta. Iako imamo ugovoreno 1,5 miliona KM, dosad nismo dobili nijedne marke", kazao je načelnik Ejubović.

Drugi veliki projekt čija je realizacija počela je, kako je kazao, izgradnja magistralnog voda fekalne kanalizacije Hadžići-Resnik.

"Taj projekt je od izuzetne važnosti za našu lokalnu zajednicu, dio strategije razvoja. U konačnici će koštati tri miliona KM. Koristeći usluge naše firme JKP "Komunalac“ d.o.o. Hadžići, pojeftinili smo radove za oko 35 posto", navodi Ejubović.

Kaže da se nametnuo i projekt vodosnabdijevanja Tarčina te su izgrađeni novi rezervoari velikog kapaciteta i cjevovod u dužini od 10 kilometara.

"U startu smo na ovom lokalitetu smanjili gubitke vode za 75 posto. Dobili smo siguran i kontrolisan sistem vodosnabdijevanja koji može opskrbiti tri puta više stanovništva nego što ga sada imamo", naglašava Ejubović.

Najavljuje da će ovih dana početi rekonstrukcija i opremanje Kulturno-sportskog i rekreacionog centra Hadžići. To će biti potpuno opremeljen objekt, spreman za organizaciju sportskih takmičenja na evropskom nivou.

"Zajedno s UEFA-om i NSBiH učestvujemo u rekonstrukciji i opremanju prostorija FK Radnik. Uradili smo dobar posao u osnovnim i srednjoj školi. Utopljavali smo te objekte, opremali kabinete, rekonstruisali fiskulturne sale", kaže Ejubović.

Također, urbani dio Hadžića je u 2014. dobio novi prepoznatljiv objekt - Centralno šehidsko spomen-obilježje, a rekonstruiran je i centralni most u Hadžićima i najprometnija ulica prema Tehničkom remontnom zavodu.

"Kada su u pitanju putevi, gradili smo ih najviše tamo gdje smo prethodno riješili kanalizacioni i sistem vodosnabdijevanja. Mnogo je izgrađenih kilometara u godini iza nas. Opredijelili smo se da završimo javnu rasvjetu pa smo u 2014. krenuli s postavljanjem 713 novih rasvjetnih tijela. Projekt je koštao 700.000 KM. Kada to završimo, 90 posto općine će imati javnu rasvjetu", ističe načelnik Općine Hadžići.

Kada su u pitanju veliki turistički kapaciteti koje grade strani investitori, tu je projekt "Tinovo" i "Osenik", dok je projekt "Vilovac" trenutno u fazi projektovanja.

Govoreći o planovima i projektima za 2015. godinu, načelnik Ejubović je naglasio da je prvi zadatak da Općina i Vijeće budu 24 sata na usluzi onima koji će doprinijeti poboljšanju ekonomske situacije.

"Imamo potencijal u oblasti industrije za koju do sada nije bilo interesovanja. Još imamo i nudimo naše kapacitete u industrijskoj zoni "Boce" i "Donji Hadžići". Tu su i stare industrijske zone. Najbolja lokacija u Kantonu Sarajevo s kompletnom infrastrukturom na 100 dunuma je nekadašnje Preduzeće drvne industrije "Bjelašnica". Tehnički remontni zavod Hadžići također ima dobar potencijal kao i druge lokacije manje površine", podvlači Ejubović.

Naglašava da će Općina Hadžići nastaviti pratiti trendove tržišta i kretanja kapitala u sferi turizma.

"Kao lokalna zajednica stekli smo pozitivna iskustva i nastavit ćemo i dalje raditi istim intenzitetom. Želja nam je da zajedno s drugim otvorimo plato Igmana i Bjelašnice za strana ulaganja. Ovo moramo posmatrati iz šire perspektive i dobrobiti za čitavo društvo", potcrtao je načelnik Općine Hadžići.

Navodi da su Igman i Bjelašnica "naše zajedničko bogatstvo" te da nema razloga da drugi centri poput Jahorine, Vlašića, pa čak i Blidinja budu daleko ispred ovih dviju olimpijskih planina.

"Mnogi su govorili da je Igman najvažniji turistički projekt, a nikada nisu radili na tome da se on razvije. Nekada davno je za master plan dato milion maraka, a samo smo mi kao Općina 2005. godine izdvojili 110.000 KM. Taj plan nikada nije razvijen", dodaje Ejubović.

Također, kaže da će u 2015. krenuti s promocijom plasteničke proizvodnje te će zajedno sa stranim partnerima finansirati izgradnju 20 plastenika od po 500 kvadratnih metara. Bit će izgrađena i hladnjača za skladištenje voća i povrća gdje će se vršiti otkup proizvoda iz tih plastenika.

"Kao što je to bilo i dosad, onima koji se odluče na ovakav vid samoprivređivanja, bit ćemo na usluzi da ih u što kraćem roku evidentiramo u registru poljoprivrednih proizvođača kako bi ostvarili dodatne podsticaje od viših nivoa vlasti", kazao je Ejubović.

Očekuje da će u narednoj godini u ovoj općini biti realizirani planirani projekti, posebno turistički mada je, kaže, njihova želja da to bude industrija.

"To je ipak stabilna grana koja apsorbuje veliki broj ljudi kao radnu snagu. U svakom slučaju, načelnik i Općinsko vijeće su u 2014. godini bili jedan dobar tim koji će pozitivne rezultate zabilježiti i u 2015.", poručio je načelnik Ejubović.