{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Einstein je ipak bio u pravu: gravitacija je brza kao i svjetlost

Klix.ba
8.1.2003. u 20:11
0
0
Einstein je ipak bio u pravu: gravitacija je brza kao i svjetlost
0
Einstein je ipak bio u pravu: gravitacija je brza kao i svjetlost
Albert Einstein, naučnik koji je koji je postavio osnovne teorije o svemiru, vremenu i relativitetu je pretpostavio da se gravitacija prostire brzinom svijetlosti (oko 300.000 kilometara u sekundi). Edward B. Fomalout sa Nacionalne radio astronomske obzervatorije i Sergei Kopeikin sa univerziteta Misuri su izmjerili količinu svjetlosti koja skrenula privučena gravitacijom kada je zvijezda prolazila pored planete Jupiter. Istraživači su koristili 10 teleskopa širom planete Zemlje od Hawaii do Njemačke da bi mjerenja bila što tačnija
Ovakav povoljan položaj Jupitera koji omogućava mjerenje se dešava samo jednom u deset godina. Da bi se napravilo ovakvo mjerenje bilo je neophodno izmjeriti skretanja od nekoliko stotih dijelova stepena što je u prevedenom značenju isto što pokušati precizno izmjeriti prečnik jedne metalne marke na mjesecu ili debljine jedne vlasi iz kose da nekih 400 kilometara. Naučnici prosto nisu imali načina da do sada izmjere brzinu gravitacije mada su sve teorije na to upućivale. Iznenađenja nije bilo prost zaključak je: Albert Einstein je naravno bio u pravu.
Ipak ovo dostignuće je važan napredak u fizici. Sada opet možemo očekivati još more ponovljenih eksperimenata koji će još preciznije da mjere gravitaciju ali samim tim da je ovo prvi put da to nekome pođe za rukom. Dobiveni rezultati su precizni sa nekih 20% moguće greške što ostavlja i dalje prostora za nagađanja tipa možda je gravitacija 20% brža od svjetlosti što bi značilo da bla, bla, bla i filmovi kao povratak u budućnost 14 dio se slobodno mogu nastaviti snimati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: