Dvodnevna posjeta
26

Eichhorst danas i sutra boravi u BiH: Od domaćih vlasti traži izvještaj o napretku u reformama

M. G.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Generalna direktorica za Evropu u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst boravit će u Bosni i Hercegovini od 6. do 7. februara 2024. godine, najavila je Delegacija EU u BiH.

U ime DSG-a za politička pitanja Enriquea Mora, Eichhorst će kopredsjedavati desetim izdanjem sastanka šest političkih direktora EU-Zapadni Balkan, čiji će domaćin biti Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine 6.-7. februara u Sarajevu .

Ovaj forum okuplja visoke zvaničnike ministarstava vanjskih poslova Zapadnog Balkana i EEAS-a kako bi razgovarali o aktuelnim pitanjima vanjske politike i načinima za njihovo zajedničko rješavanje.

Eichhorst se ranije sastala i s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, a sastat će se i s ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem i komandantom EUFOR-a general-majorom László Sticzom.

"Nakon odluke Evropskog vijeća iz decembra 2023. godine da će započeti pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom kada se postigne potrebni stepen usklađenosti sa zahtjevima za članstvo, Eichhorst će iskoristiti sastanke da od predstavnika izvršnih i zakonodavnuh organa vlasti u Bosni i Hercegovini zatraži napredak u reformama, s obzirom da Komisija podnosi svoj izvještaj o napretku Evropskom vijeću najkasnije u martu 2024. godine", saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.