|

Egiptolog Zahi Hawass negira Osmanagića i Barakata

Egiptolog Zahi Hawass negira Osmanagića i Barakata
0
F
FENA
28.6.2006. u 12:50
0
komentara
0

dijeljenja
Egiptolog Zahi Hawass negira Osmanagića i Barakata Zahi Hawass
Zahi Hawass, najpoznatiji svjetski egiptolog i stručnjak za piramide, uputio je pismo Marku Roseu, uredniku magazina Američkog arheološkog udruženja Archaeology, u vezi s navodnim bosanskim piramidama.
Osmanagić je u više navrata u domaćim i stranim medijima izjavljivao da je dr. Hawass lično preporučio i poslao dr. Barakata za projekt u Bosni. Dr. Hawass u pismu to negira i iznosi da Barakat nema pojma o egipatskim piramidama.

- Dragi gospodine, Rose, na Vaše pitanje u vezi s "piramidom" u Bosni, evo mog odgovora:
Otkrivač "piramide" u Bosni, Semir Osmanagić, koji tvrdi da je brdo u blizini rijeke Bosne struktura građena ljudskom rukom prije kraja posljednjeg ledenog doba, nije specijalist za piramide. Njegove prethodne tvrdnje da su Maje s Plejada i Atlantide trebale bi biti dovoljne bilo kojem obrazovanom čitatelju.

Ova "piramida" je, zapravo, strmo brdo pored sela. Bilo je poznato u srednjem vijeku kao mjesto susreta trgovaca. Ono što je tamo pronađeno je samo masa velikog kamenja, očito prirodnog geološkog nastanka. Kamenje nije identično, i nema dokaza da je bilo sastavljeno tako da oblikuje čvrstu strukturu. Niko ne može reći da su ovo kamenje prenosila ljudska bića, jer svaki teži oko 40 tona. Osim po svom glavnom obrisu, ovo brdo nema apsolutno nikakve sličnosti s egipatskim piramidama.

Barakat, egipatski geolog koji radi s Osmanagićem, ne zna ništa o egipatskim piramidama. Njega nije poslalo Vrhovno vijeće za starine, i mi ne podržavamo niti se slažemo s njegovim izjavama. Ostali arheolozi, poput specijalistice za prethistoriju Zemaljskog muzeja u Sarajevu Zilka Kujundžić-Vejzagić , naveli su da Osmanagić daje lažne informacije.

Šta može Osmanagić pokazati kao dokaz starosti "piramide"? Nikakav arheološki materijal nije pronađen blizu piramide. Osmanagićeve teorije su čiste halucinacije s njegove strane, bez ikakve naučne potpore - navodi se u pismu dr. Zahija Hawassa, generalnog sekretara Vrhovnog vijeća starina pri egipatskom ministarstvu kulture.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.