BiH
0

Egipatski ambasador u BiH: Novi vodeni put u Sueckom kanalu je pozitivna poruka za svijet

Klix.ba
Yasser El-Atawi
Yasser El-Atawi
Ambasador Egipta u BiH, Yasser Al-Atawi, izjavio je da je ispunjenje obećanja koje je dao egipatski narod i vodstvo da se prokopa novi vodeni put u Sueckom kanalu, i to u rekordnom vremenskom roku od godinu dana, jasna poruka cijeloj međunardnoj zajednici da Egipat ima želju da ojača i dokumentuje koncept pozitivne međunarodne saradnje kojoj je cilj da opsluži ljude cijelog svijeta, olakša trgovinsku i međunarodnu razmjenu i doprinese podizanju nivoa međunarodne ekonomske i trgovinske saradnje.

Ambasador Al-Atawi je istakao da je odlučnost egipatskog vodstva da se radovi na novom vodenom putu okončaju, uprkos izazovima sa kojima se Egipat suočava, istinski primjer povjerenja koje egipatsko vodstvo ima u potencijal egipatskog naroda, upravo ono povjerenje koje su ljudi prvobitno dali svojim vođama.

"Podrška naroda je bila očigledna tokom radova na novom vodenom putu s obzirom na to da je finansiranje izgradnje došlo od egipatskog naroda. Ovaj projekat je jasan odraz svjesne volje i impresivnog načina da se prenesu vrhovni nacionalni interesi kao i važnost uloge Egipta u međunarodnoj areni", poručio je ambasador Al-Atawi.

On je dodao da je govor predsjednika Abdela-Fattaha El-Sisija na ceremoniji otvaranja novog vodenog puta prenio mnogobrojne pozitivne poruke kojima je naglašeno da ovaj projekat predstavlja samo jedan korak na putu ka razvoju i prosperitetu kao i jasan signal volje i odlučnosti svih Egipćana da idu naprijed kroz rad i proizvodnju.

"Ovo je apsolutni simbol zajedništva egipatskog naroda i njihove odlučnosti da nastave na putu napretka kroz podršku koju pružaju svom predsjedniku gurajući ga da ide još dalje na putu ka svjetlijoj budućnosti za sve", zaključio je Al-Atawi.