Safija Ibrahim Amin
0

Egipat nastoji što više pomoći BiH

FENA
Grupa bosanskohercegovačkih novinara je i ove godine, zahvaljujući Vladi Arapske Republike Egipat, boravila dvije sedmice u Kairu na seminaru “Mass media communication” u organizaciji Egipatskog fonda za tehničku saradnju koji djeluje pri Ministarstvu vanjskih poslova Egipta.

Fond je osnovan 1992. godine i u početku je nastao kao fond za saradnju sa bivšim sovjetskim republikama koje su napravile zajednicu nezavisnih država, da bi 1995. godine u njegove aktivnosti bila uključena BiH, potom i Albanija.

Ambasadorica Safija Ibrahim Amin ističe da je Egipat nastojao da pomogne što je više moguće Bosni i Hercegovini i organizirao je više od 150 stručnih posjeta Egiptu posredstvom ovog Fonda. U ovom aktivnostima je učestvovalo skoro 2.000 osoba iz BiH. Organizirano je osam kurseva za novinare.

Fond promovira saradnju u različitim oblastima kao što su mediji, diplomatija, turizam, arapska kultura, geologija, bibliotekarstvo, obuka policajaca...

Studenti iz BiH, po riječima ambasadorice Safije Ibrahim Amin, imaju poseban tretman u Egiptu, posebne privilegije. To su bh. novinarima potvrdili i neki od studenti iz BiH s kojima su se susreli tokom boravka u Kairu.

„Direktor Upravnog odbora Fonda je ministar vanjskih poslova. Njegove smjernice su uvijek takve da se ide na produbljivanje odnosa sa Bosnom i Hercegovinom. Najbolji dokaz da je dosadašnja saradnja uspješna jeste to što se ovaj program i dalje nastavlja“, kazala je ambasadorica Safija Ibrahim Amin dodajući da je također i bh. strana ocijenila da su ovo izuzetno korisne aktivnosti.

Po njenim riječima, Fond u potpunosti finansira Egipatska vlada.

Bila je to prilika da generalni sekretar Fonda ambasadorica Safija Ibrahim Amin za Agenciju FENA kaže više o aktivnostima ovog Fonda i budućim planovima.

„I pored toga što pripada Ministarstvu vanjskih poslova i što je sam ministar na njegovom čelu, on ima zaseban budžet koji dobija od Ministarstva finansija i ovaj budžet određuje se u Parlamentu. Nedavno, Egipatski parlament je odobrio budžet za novu godinu“, kazala je ambasadorica Safija Ibrahim Amin dodajući da su i pored ekonomske krize u svijetu dobili povećanje sredstava kako bi se mogli prilagoditi povećanju cijena.

Ovo znači, ističe ona, da članovi Egipatskog parlamenta imaju veliko razumjevanje i vrlo cijene ulogu ovog Fonda. Također, smatra ambasadorica Safija Ibrahim Amin, na ovaj način žele da povećaju prisutnost Egipta u ovim zemljama.

Ona je na kraju razgovora izrazila zadovoljstvo što je prošle godine imala priliku da posjeti Bosnu i Hercegovinu, naglasivši kako se nada da će saradnja između dvije prijateljske države bito uspješno nastavljena i u budućnosti.