Silajdžić - Mubarak
0

Egipat je i dalje prijateljska zemlja BiH

Sarajevo-x.com
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić susreo se danas sa Predsjednikom Arapske Republike Egipat Hosnijem Mubarakom. Tokom susreta je izraženo obostrano zadovoljstvo kvalitetom političkih odnosa, kao i ukupnim odnosima između dvije zemlje.

Posebna pažnja je poklonjena potrebi intenziviranja ekonomskih odnosa, koji će u narednom periodu biti predmetom razmatranja nadležnih ministarstava Bosne i Hercegovine i Egipta. Silajdžić je istakao da BiH raspolaže bogatim ekonomskim resursima, posebno na polju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, te pozdravio spremnost egipatske strane za ulaganja u Bosni i Hercegovini. Predsjednik Mubarak je također izrazio interesovanje za sveobuhvatnu i intenzivnu ekonomsku saradnju između dvije zemlje.

Silajdžić je obavijestio Mubaraka o aktuelnim političkim zbivanjima u Bosni i Hercegovini i zahvalio se na dosadašnjoj podršci Egipta našoj zemlji. Predsjednik Mubarak je naglasio da će Egipat i dalje raditi na unaprijeđenju uzajamnih prijateljskih odnosa, te podržavati aktivnosti Bosne i Hercegovine koje vode ka punoj afirmaciji naše zemlje na međunarodnom planu.