BiH
0

Efendija Čamdžić: Bošnjaci u Banjoj Luci još uvijek sanjaju pravdu

FENA
Banjalučki muftija Edhem efendija Čamdžić upozorio je danas da Bošnjaci u tom muftiluku još uvijek sanjaju pravdu, te upitao kada će im banjalučke vlasti vratiti na korištenje zgradu medrese, te kada će dobiti pravo na maternji jezik i nacionalne predmete u školama.

"Žao mi što mi u ovom muftiluku, kada je poboljšana sigurnosna situacija, moramo sanjati pravdu i što je za nas muslimane u mnogo čemu neostvariva", kazao je efendija Čamdžić i postavio pitanje kada će se Bošnjaci i drugi narodi moći vratiti na svoja radna mjesta u administraciji, prosvjeti, zdravstvu, te kada će imati uposlene svoje vjeroučitelje u školama.

U govoru vjernicima nakon klanjanja bajram-namaza Mesdžidu Islamske zajednice u Banjoj Luci, Čamdžić je upitao i zašto im vlasti u Banjoj Luci ne žele da izdaju odobrenje da mogu na vlasitoj vakufskoj parceli početi izgradnju islamskog kulturnog centra što je neophodno za bošnjačku omladinu u tom gradu.

"Mi još uvijek ne uživamo slobodu jer nam neko ne dozvoljava da ostvarimo svoja prava koja garantuju naše bivstvovanje, sadašnjost i našu budućnost", upozorio je muftija Čamdžić i naglasio da se stvari mogu mjenjati "našom vjerom, odlučnošću i nepokolebljivošću, te moralnom dosljednošću".

Banjalučki muftija je, govoreći o radosti Bajrama, podsjetio na poruke o potrebi poštivanja svih ljudi sa svim njihovim različitostima, na potrebu poštovanja i uvažavanja čovjeka, ali onoga koji širi mir među ljudima, toleranciju i dijalog među vjerama, nacijama i narodima.

"Danas kada na ovaj mubarek Bajram ispraćamo Ramazan duboko smo svjesni i živit ćemo i dalje u tom uvjerenju da je protekli Ramazan muslimanima donio nadu da se može odoliti svim iskušenjima, ali čineći dobra i njegovanjem istinskih vrijednosti Ramazana", kazao je efendija Čamdžić.

Naglasio je da se u Ramazanu učilo o pravdi radi poštenog života, o istini radi sigurnosti, o moralnim vrijednostima kao lijeku protiv bolesnog društva.

"To su ljudske univerzalne vrijednosti koje ćemo i u buduće zagovarati, u njih vjerovati i o njima svakodnevno misliti. Borit ćemo se za pravdu koja je najbolji zaštitnik mira u svijetu i najbolja investicija za sretniju budućnost pojedinca, zajednice, države i čovječanstva", kazao je banjalučki muftija.

Ovo je prvi dan mubarek Bajrama, koji simbolizira snagu vjere, druženja, ljudske tolerancije, pomirenja i praštanja, radosti i zadovoljstva.

Jutrošnjem klanjanju Bajram-namaza u Mesdžidu Islamske zajednice u Banjoj Luci, kao i obnovljenim džamijama na tom području prisustvovao je veliki broj vjernika.

Banjalučki muftija je uputio bajramske čestitike svim vjernicima i predstavnicima Islamske zajednice u BiH, a čestitke su upitili i predstavnici vlasti RS-a.