Razgovor za Klix.ba
623

Efendić uoči potpisivanja sporazuma Osmorke i HDZ-a: Fokus politike prebaciti na ekonomiju

G. M.
Semir Efendić (Foto: D. S./Klix.ba)
Semir Efendić (Foto: D. S./Klix.ba)
Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendic za Klix.ba da je važno da se rezultati izbora implementiraju, za razliku od 2018. gdje izborni rezultati nisu provedeni do danas i u Federaciji BiH imamo vladu iz davne 2014. godine.
"Stava smo da je to bila loša vlada i zbog toga smo se uključili u razgovore koji imaju za cilj formiranje nove i efikasnije vlasti prije svega na nivou Federacije BiH", kazao nam je Efendić.

Podsjetimo, stranke Osmorke, koja uključuje i SBiH, danas će sa HDZ-om potpisati sporazum programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat.

"Ono na čemu najviše insistiramo su konkretne mjere i projekti u oblasti ekonomije, razvoja i izgradnje infrastrukture, povećanju proizvodnje hrane i energije, razvoja industrije sa naglaskom na drvnu i metalnu industriju kao i razvoj turizma", kazao nam je Efendić.

Prema njegovim riječima, sve ove oblasti mogu se razvijati ubrzano bez obzira na političke trzavice i blokade kojih je zbog Dejtonskog uređenja bilo mnogo u proteklim godinama, a bit će ih vjerovatno i u budućnosti.

Naši građani, dodao je, najviše odlaze iz zemlje zbog ogromne razlike u životnom standardu i moramo djelovati brzo da bismo poboljšali životni standard za sve generacije stanovništva u cijeloj državi.

"Ako u tome uspijemo, lakše će se rješavati i politički problemi kao i teška politička pitanja oko kojih imamo neprekidne rasprave i političke borbe gdje politika ne uspijeva riješiti ništa, pa u konačnici jedine odluke koje se uspiju donijeti su one Ustavnog suda i visokog predstavnika", naglasio je lider Stranke za BiH.

Kako je zaključio, fokus političkog života treba prebaciti na ekonomiju i životne probleme sa kojima se suočavaju građani oba entiteta, Brčko distrikta, svih kantona i općina u državi.